ГоловнаСвіт

МАГАТЕ заявило про порушення Іраном умов "ядерної угоди"

Іран почав збагачувати уран у високотехнологічних центрифугах.

МАГАТЕ заявило про порушення Іраном умов "ядерної угоди"

Іран почав збагачення урану у високотехнологічних центрифугах, що є порушенням "ядерної угоди", укладеної Тегераном в 2015 році з провідними світовими державами.

Про це 26 вересня заявило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Голос Америки.

У звіті МАГАТЕ йдеться, що високотехнологічні центрифуги на іранському ядерному об'єкті в Натанзі "накопичували (збагачений уран) або готувалися для накопичення збагаченого урану". У звіті також йдеться, що Іран планує використовувати більшу кількість таких центрифуг, у порівнянні з раніше розкритою інформацією.

За день до цього прессекретар іранського уряду Алі Рабієй заявив, що Тегеран готовий запевнити всіх учасників угоди у відсутності планів розробки ядерної зброї і може прийняти зміни умов "ядерної угоди", якщо США знову повернуться до участі у договорі і знімуть санкції проти Ірану.

18 вересня президент США Дональд Трамп заявив, що доручив міністру фінансів Стівену Мнучіну "істотно посилити санкції щодо Ірану на тлі ескалації напруженості у відносинах між Вашингтоном і Тегераном.

Нагадаємо, на початку липня представник іранського уряду Алі Рабей заявив, що країна збагачуватиме уран залежно від своїх потреб. Тим самим Ісламська Республіка знімає з себе зобов'язання за Віденською ядерною угодою 2015 року, яка передбачає заборону на збагачення урану до рівня понад 3,67 відсотка.

Спільний всеосяжний план дій, який підписали Іран, а також США, Росія, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія, передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій, введених США та ЄС.

Після того, як США в односторонньому порядку вийшли з угоди у травні 2018 року, Тегеран відмовився виконувати частину зобов'язань в рамках СВПД. Вашингтон у відповідь посилив санкції щодо Тегерана і спрямував у регіон військові кораблі та бомбардувальники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram