ГоловнаСвіт

Юнкер: після "жорсткого" Брекзиту в Ірландії з'явиться фізичний кордон

Це може спричинити черговий сплеск ірландського сепаратизму.

Юнкер: після "жорсткого" Брекзиту в Ірландії з'явиться фізичний кордон
Жан-Клод Юнкер
Фото: EPA/UPG

Вихід Великобританії з Євросоюзу без угоди призведе до появи фізичного кордону між Республікою Ірландією і Північною Ірландією. Таку думку висловив в інтерв'ю Sky News глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Мені не подобається жорсткий кордон, тому що угода Страсної п'ятниці (Белфастська угода 1998 року, - ред.) має виконуватися у всіх частинах [острова]. Ситуація в Ірландії покращилася, і ми не повинні жартувати з цим. Іноді у мене складається враження, що деякі люди забувають уроки історії, але історія [конфлікту] повернеться негайно", - сказав Юнкер.

На уточнювальне запитання ведучої, чи означає це, що на острові Ірландія з'явиться жорсткий кордон в разі "жорсткого" Brexit, глава Єврокомісії відповів ствердно.

Водночас Юнкер наголосив, що відповідальність за такий розвиток подій буде повністю лежати на британському уряді.

Кордон між Північною Ірландією та Республікою Ірландія стане після "Брекзиту" єдиним наземним кордоном між Великобританією і Євросоюзом. Зараз він прозорий, але вихід Сполученого королівства з Митного союзу означатиме повернення фізичного кордону з необхідною для цього інфраструктурою і митним контролем. У зв'язку з цим виникають побоювання, що такий жорсткий кордон може спричинити черговий сплеск ірландського сепаратизму.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон дав зрозуміти, що має намір проігнорувати новий закон, яким королева заборонила Brexit без угоди з Євросоюзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram