ГоловнаСвіт

У Казахстані відбулися масові затримання під час несанкціонованих мітингів

Люди виступали за звільнення політв'язнів.

У Казахстані відбулися масові затримання під час несанкціонованих мітингів
Фото: https://rus.azattyq.org

У столиці Казахстану Нур-Султані і місті Алмати в суботу, 21 вересня, під час несанкціонованих мітингів відбулися масові затримання. Про це пише DW.

За повідомленням МВС країни, затримано 57 осіб.

"Незважаючи на неодноразові попередження прокуратури, окремі громадяни піддалася на провокаційні заклики забороненої екстремістської організації. Деякі з них почали вчиняти протиправні дії стосовно співробітників правопорядку, створюючи загрозу спокою і безпеці інших громадян та безпеці дорожнього руху", - йдеться в повідомленні МВС.

Одна з активісток протесту Джардемалі Бота повідомила, що основними вимогами демонстрантів були протидія "експансії Китаю" і "звільнення політичних ув'язнених".

На своїй сторінці в соцмережі вона опублікувала відеозаписи, на яких видно, як групи демонстрантів йдуть вулицями Нур-Султана, а автомобілісти, що проїжджають повз, підтримують їх сигналами.

"Мирні протести в Казахстані відображають реальну політичну ситуацію в країні. Масові затримання, застосування сили з боку поліції, порушення фундаментальних свобод", - прокоментувала Бота.

Раніше до участі в протесті закликав в Інтернеті Казахстанський банкір Мухтар Аблязов. Зараз він проживає у Франції, в Казахстані Аблязов був заочно засуджений до довічного позбавлення волі. Мухтар Аблязов є засновником забороненої в країні організації "Демократичний вибір Казахстану".

Це вже не перша така акція протесту в країні за останні місяці. 9 і 10 червня в Казахстані проходили несанкціоновані мітинги, на яких, за даними МВС, було затримано близько 700 осіб. Учасники протестів, пов'язаних з обранням Касима-Жомарта Токаєва на пост президента Казахстану, вимагали проведення нових, "чесних" виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram