ГоловнаСвіт

Якутського шамана, який йшов "виганяти Путіна", відпустили під підписку про невиїзд

Експертиза виявила в його словах "заклик до насильницьких дій щодо президента РФ".

Якутського шамана, який йшов "виганяти Путіна", відпустили під підписку про невиїзд
Шаман Александр Габышев, отправившийся из Якутии в Москву "изгонять Путина"
Фото: Андрей Затирко

Суд обрав запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд якутському шаману Олександру Габишеву, який ішов на Москву, щоб "вигнати Путіна". Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на документ суду.

"Обрати стосовно Олександра Габишева запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд", - йдеться в постанові.

Згідно з документом, кримінальну справу про публічні закликидо здійснення екстремістської діяльності було порушено 12 вересня. З 13 по 20 вересня шаман нібито перебував у розшуку і був доставлений до слідчого 20 вересня.

"Олександр Габишев з 6 березня по 22 травня, перебуваючи в невстановленому місці, звернувся особисто до групи людей із закликами до здійснення екстремістської діяльності. За результатами психолого-лінгвістичного дослідження, в висловлюваннях Габишева міститься публічний заклик до насильницьких дій щодо президента РФ", - йдеться в тексті документа.

Нагадаємо, якутський шаман Олександр Габишев шість місяців йшов уздовж далекосхідних трас в сторону Москви, звідки в 2021 році мав намір вигнати Володимира Путіна. Габишев вважає президента Росії породженням темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаману. З початку подорожі він пройшов близько 3 тис. км, залучив безліч послідовників.

У четвер Габишева затримали на трасі "Байкал" в Бурятії, після чого його відправили до психіатричної лікарні. Повідомлялося, що йому проведуть діагностику, яка "ґрунтується на бесіді, уточненні історії життя і хвороби".

Відповідаючи на питання про причетність Кремля до затримання шамана, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков "порекомендував журналістам звернутися за коментарями до місцевої влади".

У правозахисній організації Amnesty International Габишева назвали в'язнем совісті і підкреслили, що його потрібно звільнити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram