ГоловнаСвіт

Експрезидента Румунії суд визнав інформатором секурітате

Зараз Бесеску - депутат Європарламенту.

Експрезидента Румунії суд визнав інформатором секурітате
Фото: EPA/UPG

Румунські судді визнали доведеним, що колишній президент Румунії Траян Бесеску за часів комуністичної диктатури був інформатором Департаменту державної безпеки (секурітате).

У п'ятницю, 20 вересня, апеляційний суд в Бухаресті підтримав відповідну оцінку Національної ради з вивчення архівів секурітате (CNSAS), передає Німецька хвиля.

Бесеску надавав інформацію румунській військовій розвідслужбі, але не знав, що ця служба була частиною секурітате, йдеться в рішенні суду. Бесеску, який обіймав у 2004-2014 роках посаду президента Румунії, має право оскаржити це рішення.

У травні 2019 року 67-річний експрезидент був обраний членом Європарламенту від нечисленної християнсько-демократичної Партії народного руху. У 1987-1989 роках він керував румунським агентством торгового флоту Navrum. На думку істориків, на цей пост в ті часи підбиралися надійні і пов'язані з режимом функціонери.

Секурітате, що поєднувала функції таємної поліції і спецслужби, була розпущена в 1990 році після скинення і страти президента соціалістичної Румунії Ніколае Чаушеску. Згідно з румунським законодавством, не всі громадяни, які були інформаторами секурітате, можуть публічно називатися його донощиками. Відповідна оцінка входить в обов'язки судів, які інтерпретують, чи мала діяльність конкретних інформаторів значення для секурітате.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram