ГоловнаСвіт

В Іспанії пройдуть четверті вибори за чотири роки

Соціалісти не змогли зібрати більшість для формування уряду.

В Іспанії пройдуть четверті вибори за чотири роки
Педро Санчес
Фото: EPA/UPG

10 листопада в Іспанії пройдуть позачергові парламентські вибори. Вони стануть уже четвертими за останні чотири роки, пише Politico.

Попередні вибори відбулися у квітні 2019 року, перемогу на них здобула Іспанська соціалістична робітнича партія (PSOE), яку очолює в.о. прем'єр-міністра Педро Санчес. Але вона так і не змогла зібрати більшість для формування уряду.

"Країна змушена провести перевибори. Я перепробував усе, що міг", - сказав Санчес журналістам увечері у вівторок після зустрічі з королем Філіпом VI.

Політик заявив, що ситуація зайшла у глухий кут з вини інших партій і, зокрема, лідера вкрай лівої партії Podemos Пабло Іглесіаса. За його словами, Іглесіас - єдиний лівий політик у Європі, які "чотири рази" відмовився від можливості створити прогресивний уряд.

У зв'язку із цим Санчес закликав виборців ще раз прийти на дільниці і забезпечити Соціалістичній партії переконливішу перемогу на наступних виборах.

Нагадаємо, PSOE за підсумками квітневих виборів отримала 123 крісла в 350-місному Конгресі депутатів (нижня палата парламенту). Цього не досить для абсолютної більшості. Друге місце зайняла Народна партія (PP), вона отримав 66 мандатів. Третіми стала "Громадяни" (Ciudadanos), четвертою - партія "Ми можемо" (Podemos). Також уперше з часів диктатора Франсіско Франко (1939-1975 роки) в іспанський парламент потрапили крайні праві з партії Vox, яка зайняла п'яте місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram