ГоловнаСвіт

​У Конгресі США почалися слухання, які можуть дати старт імпічменту Трампа

Деякі прихильники президента США називають спроби імпічменту "переворотом".

​У Конгресі США почалися слухання, які можуть дати старт імпічменту Трампа
Президент США Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

В Юридичному комітеті Палати представників Конгресу США у вівторок, 17 вересня, пройдуть перші офіційні слухання в рамках ініційованого демократами розслідування щодо імпічменту президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє Голос Америки.

Деякі прихильники президента США Дональда Трампа називають спроби імпічменту "переворотом".

"Коли ви чуєте слово "імпічмент", міняйте його на "переворот". Тому що імпічмент без належних підстав, імпічмент, якого домагаються з поганими намірами, є нападом на нашу конституційну республіку", - заявив голова консервативної організації Judicial Watch, яка активно використовує запити про доступ до урядової інформації для викриття порушень у урядових установах. Діяльність цієї організації значною мірою зосереджена на критиці роботи уряду США за президентства Барака Обами.

На слуханнях повинен дати свідчення колишній менеджер передвиборної кампанії Трампа Корі Левандовскі.

Мова йде про доповідь спецпрокурора Роберта Мюллера.

Як очікується, Левандовскі, будучи другом і прихильником президента, не розкаже нічого нового в порівнянні з тим, що він повідомив команді Мюллера в минулому році. Сам Мюллер дав свідчення минулого літа, і ніяких скандальних одкровень не було. Разом з Левандовскі викликали ще двох свідків - колишніх помічників Білого дому Ріка Дірборна і Роба Портера. Вони, виконуючи вказівки Білого дому, не планують бути присутніми на слуханнях.

Левандовскі був центральною фігурою в доповіді Мюллера, де розповідається, що Трамп просив Левандовскі переконати тодішнього генпрокурора Джеффа Сешнса обмежити масштаб розслідування в "російській справі". Президент сказав, що, якщо Сешнс відмовиться зустрітися з Левандовскі, слід сказати генпрокурору, що він звільнений. Левандовскі доручення не виконав, але попросив Дирборна поговорити з Сешнсом. Дірборн визнав повідомлення недоречним і не став його передавати.

Юридичний комітет, намагаючись отримати від адміністрації документи і свідоцтва, подав два відповідних судові позови, в тому числі проти колишнього юриста Білого дому Дона МакГана, який раніше проігнорував повістку за наказом Трампа. Однак на розгляд позовів може піти кілька місяців, а глава комітету Джеррольд Надлер хоче до кінця року прийняти рішення з приводу того, чи ініціювати процедуру імпічменту.

Надлер дав зрозуміти, що, на його особисту думку, "імпічмент категорично потрібен", щоб "відстояти Конституцію".

У травні повідомлялося, що 45% американців підтримують імпічмент президента Трампа. Ще 42% висловлюються проти імпічменту, решта не визначилися.

У липні Конгрес США не підтримав початок процедури імпічменту Трампа. Президент США назвав спроби оголосити йому імпічмент "сміхотворними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram