ГоловнаСвіт

США і Білорусь домовилися відновити диппредставництво на рівні послів

Раніше керівництво диппредставництв було на рівні тимчасово повірених.

США і Білорусь домовилися відновити диппредставництво на рівні послів
Александр Лукашенко и Дэвид Хэйл

Сполучені Штати Америки і Білорусь вирішили відновити диппредставництва на рівні послів після 11-річної перерви.

Про це повідомив заступник держсекретаря з політичних питань Девід Хейл під час візиту до Мінська, передає "БЕЛТА".

"Я хотів би передати привіт від держсекретаря, який попросив мене приїхати, щоб бути присутнім на важливому історичному моменті наших двосторонніх відносин. Після нашої зустрічі ми зробимо оголошення, що будемо обмінюватися послами після закінчення такої кількості років без послів", - сказав Хейл на зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

"Ми згодні з вами, що той стан речей неприродний, ненормальний. І ми раді, що ця глава закінчується. Ми закриваємо цю главу через ті кроки, які ваша країна і ви особисто зробили. Також наголошуємо на тому баченні, які ви взяли на озброєння - більшої різноманітності як у внутрішніх справах, так і в стосунках із зовнішнім світом. Ми дуже сильно підтримуємо це бачення і зробимо все можливе, щоб допомогти вам на цьому шляху", - додав заступник держсекретаря США.

Хейл також зазначив, що США це роблять не з метою змагання з якоюсь іншою країною, а лише з метою того, щоб потенціал двосторонніх відносин був реалізований повною мірою.

"А також тому, що нам дуже дорогий цей регіон і ми дуже уважно ставимося до загроз безпеці. Також тому, що ми дуже сильно підтримуємо суверенітет і незалежність Білорусі", - відповів він.

Нагадаємо, в серпні Лукашенко запропонував раднику президента США з національної безпеки Джону Болтону "відверто і по-дружньому" обговорити питання відносин між країнами і почати відносини Білорусі і США "з чистого аркуша".

Між Мінськом і Заходом протягом багатьох років існують розбіжності з приводу ситуації з правами людини і політичних репресій. У червні президент США Дональд Трамп продовжив ще на один рік дію санкцій стосовно низки білоруських чиновників.

Американські санкції проти Білорусі були введені президентом Джорджем Бушем. У посланні, направленому Конгресу США 16 червня 2006 року, Буш розпорядився заморозити фінансові рахунки Лукашенка і дев'яти інших високопоставлених білоруських чиновників, а також заборонив американським громадянам здійснювати з ними будь-які угоди. Приводом для введення санкцій стали президентські вибори в Білорусі, які в США і ЄС визнали недемократичними.

Пізніше, в 2007-2008 роках, Вашингтон ввів обмежувальні заходи економічного характеру стосовно концерну "Белнефтехим". У жовтні 2015 року Мінфін США призупинив санкції стосовно концерну "Белнефтехим" і восьми пов'язаних з ним підприємств нафтохімічної галузі.

У квітні поточного року США продовжили до 30 жовтня припинення санкцій стосовно низки білоруських підприємств - "Белнефтехиму" і його філії в США (Belneftekhim USA), "Белшини", "Гродно Азот", "Гродно Хімволокно", "Лакокраска", ВАТ "Нафтан", "Полоцьк Скловолокно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram