ГоловнаСвіт

Росія і Білорусь мають намір об'єднати економіки, - ЗМІ

Сторони домовилися про єдиний Податковий і Цивільний кодекси.

Росія і Білорусь мають намір об'єднати економіки, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Росія і Білорусь домовилися про єдиний Податковий і Цивільний кодекси у форматі Союзної держави. Про це повідомило російське видання "Коммерсант".

Програму економічної інтеграції Росії і Білорусі сторони підписали на початку вересня, проте раніше публічно її не розкривали. Ця програма і передбачає часткове об'єднання двох економічних систем РФ і Білорусі з січня 2021 року.

Мова про єдиний Податковий кодекс, зовнішньоторговельний режим і Цивільний кодекс, уніфікований облік власності та подібних соцгарантій, майже об'єднаний банківський нагляд, проте з двома центробанками, єдиний регулятор ринків нафти, газу і електроенергії і гармонізоване держрегулювання галузей.

"Найважливіше, що планують об'єднувати, - це податкові системи: передбачають, що в Союзній державі Росії і Білорусі на 1 квітня 2021 року буде прийнято єдиний Податковий кодекс", - підкреслює видання.

Незважаючи на те, що документ не містить конкретних домовленостей про єдиний бюджет і валюту, країни збираються частково об'єднати платіжні системи. Держави також мають намір ввести єдиний доступ до держзакупівель, єдину систему обліку власності.

Нагадаємо, в липні президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до Трудового кодексу, які передбачають контрактну систему найму, практично необмежені можливості для звільнення працівників.

Тепер працівник у країні позбавлений права звільнитися за власним бажанням. Окрім того, наймачу дозволено тимчасово переводити його на іншу роботу на термін до шести місяців до іншого наймача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram