ГоловнаСвіт

Держдеп схвалив продаж Польщі військових літаків F-35

Попередня вартість контракту - 6,5 мільярда доларів.

Держдеп схвалив продаж Польщі військових літаків F-35
истребителя пятого поколения F-35 А "Lightning II"
Фото: gorod.lv

Державний департамент США схвалив продаж Польщі 32 новітніх військових літаків F-35. Вартість угоди, яку ще має схвалити Конгрес, - 6,5 мільярда доларів.

Про це йдеться в пресрелізі управління Міністерства оборони США з оборонного співробітництва і безпеки.

Продаж F-35 дозволить підвищити оборонний потенціал Польщі для відбиття агресії в регіоні і забезпечить принцип оперативної сумісності зі збройними силами США.

У рамках контракту, крім винищувачів, будуть надані запасні частини, а також американська сторона зобов'язується проводити ремонт, навчити персонал, надати обладнання для навчання, а також надати допомогу у вирішенні інженерних, логістичних і кадрових питань, пов'язаних з обслуговуванням винищувачів.

"Радіо Польща" з посиланням на міністра оборони Польщі Маріуша Блащака пише, що американці хочуть отримати за літаки максимальну ціну, але Польща має намір вести переговори щодо вартості винищувачів.

"У випадку з купівлею системи Patriot, яку було здійснено минулого року, максимальна ціна була набагато вищою, ніж та, до якої ми прийшли під час переговорів. Максимальна ціна становила 10 мільярдів, ми ж купили систему Patriot за трохи менш ніж 5 мільярдів. У цьому випадку ціна, запропонована Держдепартаментом США, а потім Конгресом США, є максимальною. З усією впевненістю я заявляю, що ціна, про яку ми домовимося під час переговорів, буде нижчою. Наскільки нижчою - залежить від перебігу переговорів", - додав міністр оборони Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram