ГоловнаСвіт

Німеччина вимагає від "Газпрому" вдвічі скоротити прокачування газу по OPAL

Федеральне агентство мереж закликає РФ виконати рішення Європейського суду.

Німеччина вимагає від "Газпрому" вдвічі скоротити прокачування газу по OPAL
Фото: willbe.ru

Федеральне агентство мереж Німеччини (Bundesnetzagentur) вимагає від "Газпрому" виконати вердикт Європейського суду Люксембургу, який визнав неправочинним рішення про використання російської компанією потужностей газопроводу OPAL у повному обсязі.

Про це заявив голова відділу агентства для роботи із засобами масової інформації та зв'язків з громадськістю Фієте Вульф, передає Deutsche Welle.

Він підкреслив, що "жодні подальші розподіли потужностей з опорою на реалізацію мирової угоди", укладеної у 2016 році з Федеральним агентством мереж "стосовно OPAL і прокачування газу на основі резервування цих потужностей, здійснюватися не можуть".

Йдеться про угоду трирічної давності, яка дозволяла "Газпрому" додатково задіяти 50% потужностей OPAL на додачу до раніше узгоджених 50% регламентованого доступу до мережі. Ці домовленості з деякими поправками в результаті були схвалені Єврокомісією.

"Крім того, транспортування газу "Газпромом" на ділянці, оператором якої є OPAL Gastransport GmbH & Co. KG (OGT), слід скоротити до половини потужності", - підкреслили в пресслужбі.

У заяві також йдеться, що за потреби Федеральне агентство мереж вживе заходів для нагляду за виконанням вердикту суду.

Нагадаємо, до 2016 року "Газпром", згідно з антимонопольними вимогами Третього енергопакету ЄС, мав право використовувати OPAL тільки на 50%. Експерти тоді зазначали, що, крім "Газпрому", який прокачує через OPAL газ "Північного потоку", інших постачальників з такими обсягами в цій зоні немає і труба залишалася напівпорожньою. У 2016 році російський концерн отримав право використовувати OPAL на 80-90% у довгостроковій перспективі (а за певних умов, у разі короткострокової потреби - і на всі 100%).

10 вересня 2019 року Європейський суд загальної юрисдикції скасував це рішення Єврокомісії, оскільки воно було прийнято "з порушенням основного принципу солідарності в енергетичному секторі". Польський концерн PGNiG, зокрема, висловлював претензії, що OPAL неправомірно виключили з механізму європейського врегулювання, який забороняє монопольне використання газопроводів.

OPAL - одна з двох сухопутних гілок, відведених 2011 року від газопроводу "Північний потік", вона проходить по території Німеччини до Чехії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram