ГоловнаСвіт

Нетаньягу пообіцяв анексувати Йорданську долину в разі перемоги на виборах

У цій долині проживає близько 60 тис. палестинців і близько 5 тис. єврейських поселенців.

Нетаньягу пообіцяв анексувати Йорданську долину в разі перемоги на виборах
премьер-министр Израиля Биньямин Нетаньяху
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пообіцяв у разі перемоги на майбутніх парламентських виборах у Кнесет 17 вересня поширити суверенітет Ізраїлю на Йорданську долину, яка є частиною Західного берега річки Йордан.

Таку заяву Нетаньягу зробив у вівторок, 10 вересня, під час своєї телевізійної промови, передає DW.

Він зазначив, що в разі отримання від громадян "переконливого мандата" на формування нового уряду, Ізраїль під його правлінням поширить свій суверенітет на Йорданську долину і території на північ від Мертвого моря.

Крім того, ізраїльський прем'єр підтвердив оголошений раніше намір анексувати побудовані на Західному березі Йордану єврейські поселення. З цього питання він пообіцяв діяти в координації з президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом.

Йорданська долина розташована уздовж річки Йордан і простягається до Мертвого моря. За даними ізраїльської правозахисної організації Betselem, на цю долину припадає близько 30% території Західного берега річки Йордан. У цій долині проживає близько 60 тис. палестинців і близько 5 тис. єврейських поселенців.

Згідно з укладеними в Осло мирними угодами, 90% Йорданської долини належать до зони С, що перебуває під повним контролем ізраїльтян. Ізраїль постійно підкреслював стратегічну роль цих територій для його безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram