ГоловнаСвіт

В Іраку десятки людей загинули в тисняві в день поминання мучеників

Тиснява сталася після того, як один з паломників спіткнувся і впав.

Щонайменше 31 людина загинула в результаті тисняви під час шиїтського дня поминання мучеників Ашура в іракському місті Кербела, передає ВВС.

Фото: EPA/UPG

Представник Міністерства охорони здоров'я повідомив, що ще близько 100 осіб постраждали і кількість загиблих може збільшитися.

Як повідомляється, Тиснява почалася через паломника, що спіткнувся.

Священний для шиїтів день Ашури знаменує закінчення жалоби за внуком пророка Мухаммеда, Імамом Хусейном, який був убитий в Кербелі цими днями 13 століть тому. Ця подія загострила суперечності серед мусульман і зрештою призвела до поділу на сунітів і шиїтів.

Сьогодні Ашуру шанують в Іраку, Ірані, Афганістані, Азербайджані, Бахрейні, Лівані, Пакистані, Саудівській Аравії та Сирії.

За часів Саддама Хусейна проводити шиїтські релігійні церемонії в день Ашури було заборонено. Пізніше їх учасники ставали об'єктом нападу сунітських екстремістів.

У 2015 році у Багдаді терорист-смертник підірвав шиїтську процесію. Тоді загинули семеро людей, зокрема двоє поліцейських, 23 людини були поранені.

Процесії шиїтів у день Ашура не раз ставали мішенню терористів: так, у 2004 році в Кербелі та Багдаді під час пам'ятної церемонії в результаті мінометного обстрілу і дій смертників загинула 171 людина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram