ГоловнаСвіт

Японії доведеться розбавляти і зливати забруднену воду з "Фукусіми-1" в океан

У майже тисячі резервуарах "Фукусіми-1" зберігається понад 1 млн тонн забрудненої води.

Японії доведеться розбавляти і зливати забруднену воду з "Фукусіми-1" в океан

Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йосіакі Харада заявив, що оператору зруйнованої АЕС Fukushima Daiichi доведеться розбавляти і зливати забруднену воду з "Фукусіми-1" в Тихий океан. Про це повідомляє The Guardian.

На цей момент у майже тисячі резервуарах "Фукусіми" зберігається понад 1 млн тонн забрудненої води. Оператор АЕС попередив, що до 2020 року через брак резервуарів місця для зберігання води стане недостатньо.

Відзначають, що компанія Tokyo Electric Power (Tepco) бореться з проблемою накопичення ґрунтових вод, які забруднюються, коли змішуються з водою, що її використовують для запобігання танення трьох пошкоджених активних зон реактора.

Tepco намагається очистити більшість радіонуклідів з води, але поки що не існує технології для очищення води від тритію, радіоактивного ізотопу водню. Минулого року компанія зізналася, що вода в її резервуарах все ще містить і інші забруднюючі речовини, крім тритію, який вважається відносно нешкідливим.

Водночас вказується, що в світі прибережні АЕС часто зливають в океан воду, яка містить тритій.

Остаточне рішення про те, як утилізувати воду, не прийматимуть, поки уряд Японії не отримає звіт від групи експертів. Інші варіанти включають випаровування цієї рідини або зберігання її на суші впродовж тривалого періоду. Скільки потрібно злити води в океан - не уточнювали.

В одному з недавніх досліджень комітету з вивчення виведення з експлуатації "Фукусіми" зазначено, що для скидання води після її розбавлення може знадобитися 17 років, оскільки за цей час можна зменшити кількість радіоактивних речовин у воді до рівня, відповідного стандартам безпеки заводу.

Нагадаємо, в березні 2011 року в Японії стався сильний землетрус, який спровокував цунамі. Гігантська хвиля обрушилася на АЕС "Фукусіма-1", це призвело до масштабної аварії на електростанції. Цунамі затопило чотири з шести енергоблоків АЕС "Фукусіма-1" і вивело з ладу систему охолодження їх реакторів, через що на станції прогриміла серія вибухів водню і в активній зоні поплавилося ядерне паливо.

У жовтні 2017 року Японський суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС "Фукусіма-1" і зобов'язав їх виплатити компенсації постраждалим у результаті аварії. Окружний суд Фукусіми ухвалив, що уряд країни не найняв "Tерсо" для поліпшення заходів безпеки, незважаючи на те, що вже в 2002 році було відомо про ризик потужного цунамі в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram