ГоловнаСвіт

Прем'єром Грузії став глава МВС Гахарія

Найрезонанснішою акцією МВС при Гахарії став розгін мітингу на проспекті Руставелі вночі проти 21 червня. 

Прем'єром Грузії став глава МВС Гахарія
Георгий Гахария
Фото: newsgeorgia.ge

Парламент Грузії 8 вересня оголосив вотум довіри оновленому складу уряду під керівництвом нового прем'єр-міністра Георгія Гахар.

На підтримку нового прем'єра висловилися 98 депутатів (усього в парламенті 150 депутатів, для затвердження уряд досить 76 голосів). Той факт, що опозиція не брала участі в засіданні, не позначилася на процесі затвердження уряду, передає Грузія Онлайн.

Гахарія став п'ятим прем'єр-міністром від керівної партії «Грузинська мрія» за останні сім років. Він змінив на цій посаді Мамуку Бахтадзе, котра керувала урядом один рік і два місяці.

Призначення Гахарії багато хто в Грузії сприйняв неоднозначно, оскільки під його керівництвом МВС провело кілька резонансних спецоперацій - від рейдів у тбіліських нічних клубах, за які міністр був змушений публічно перепрошувати, до використання загонів спецпризначення поліції проти населення Панкіської ущелини, що протестувало через будівництво ГЕС.

Найрезонанснішою акцією МВС при Гахарії став розгін мітингу на проспекті Руставелі вночі проти 21 червня, коли понад сім тисяч людей протестували проти візиту й виступу в парламенті Грузії російського депутата-комуніста Сергія Гаврилова. Тоді після сутичок з поліцією і використання спецзасобів для розгону мітингу, як багато хто вважає, заборонених, постраждали сотні людей, зокрема понад 30 журналістів. Десятки людей дістали тяжкі тілесні ушкодження, а двоє молодих людей втратили очі. Сам Гахарія пояснює свої дії тим, що він мав запобігти «насильницькому штурму парламенту».

Представляючи депутатам урядову програму на 2019-2020 роки, Гахарія заявив: "Окупація - це найбільша наша проблема. Для боротьби з нею необхідні конкретні справи, а не популізм. Коли ми говоримо, що 20% територій Грузії окуповано, ми повинні говорити і про те, що 20% економічного потенціалу Грузії окуповано. Ця проблема є головним викликом для нашої безпеки", - цитує Гахарію Інтерфакс-Україна.

При цьому він зазначив, що для подолання цієї проблеми слід використовувати всі інструменти, крім війни.

Говорячи про зовнішню політику, Гахарія наголосив, що Грузія продовжить курс на інтеграцію в Євросоюз і НАТО, максимально поглибить відносини зі США у всіх сферах.

У своєму виступі він звернув увагу і на дії опозиції.

"Сьогодні у нас велика проблема, коли опозиція за допомогою брехні і модельованої реальності здійснює вплив на наших громадян, на їхню психіку, їхню мораль. Це та руйнівна сила, яка створює ілюзії та штучно створює в країні напруженість в усіх напрямах", - сказав Гахарія.

Гахарія народився в Грузії 19 березня 1975 року. У 1994 році закінчив історичний факультет Тбіліського державного університету, після чого продовжив навчання в Московському державному університеті імені Ломоносова за фахом політолог. У 2004 році завершив навчання в Москві, у Вищій школі бізнесу при МГУ. Був лектором цього університету.

З 2008 по 2013 рік обіймав посаду директора розвитку бізнесу в компанії Lufthansa Service Holding AG. LSG, Frankfurt am Main, Germany GR у країнах Східної Європи, СНД і Російській Федерації.

У 2013 році повернувся в Грузію, обійнявши посаду бізнес-омбудсмена. У 2016 році був призначений на посаду міністра економіки, а в 2017 році - на посаду міністра внутрішніх справ і віцепрем'єра Грузії.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram