ГоловнаСвіт

Трамп скасував переговори з "Талібаном" і президентом Афганістану через вибух у Кабулі

Делегація талібів мала прибути до Сполучених Штатів.

Трамп скасував переговори з "Талібаном" і президентом Афганістану через вибух у Кабулі
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп в суботу, 7 вересня, скасував заплановані переговори з представниками радикального ісламістського угруповання "Талібан" і президентом Афганістану Ашрафом Гані. Про це він повідомив на своїй сторінці у twitter.

За словами Трампа, делегація "високопоставлених талібів" повинна була прибути в Сполучені Штати, щоб провести "секретну зустріч" в заміській резиденції президента США.

"На жаль, щоб створити фальшиву перевагу на переговорах, вони зізналися у нападі в Кабулі, що забрав життя одного з наших великих солдатів, а також життя ще 11 людей. Я негайно скасував і зустріч, і мирні переговори", - заявив Трамп.

Своєю чергою, президент США наголосив, що з людьми, які не можуть домовитися про припинення вогню під час мирних переговорів і замість цього вбивають невинних людей, ймовірно, не можна укласти будь-якої значущої угоди.

"Скільки ще десятиліть вони готові воювати?" - написав Трамп в серії твітів.

Нагадаємо, вибух, що забрав життя не менш ніж 16 осіб, прогримів в дипломатичному кварталі Кабула

2 вересня. Відповідальність за напад взяло на себе радикальне ісламістське угруповання "Талібан".

Прямі переговори США з "Талібаном" почалися в 2018 році - після 18 років протистояння. Бойовики вимагають виведення американських військ і припинення використання афганської території як перевалочної бази для місій в інших країнах.

Своєю чергою Вашингтон готовий вивести військових з п'яти баз в Афганістані в обмін на надання гарантій безпеки з боку "Талібану", розрив відносин з угрупованням "Аль-Каїда", а також вступ у переговори про перемир'я з офіційним Кабулом.

НАТО завершила свою місію в Афганістані у 2014 році, залишивши в країні до 16 тисяч солдатів для тренування та іншої підтримки місцевих сил безпеки. Велика їх частина - американські військові.

29 серпня президент Дональд Трамп заявив, що США мають намір скоротити свій контингент в Афганістані майже вдвічі - з 14 тисяч до 8600 солдатів і офіцерів. Він додав, що Вашингтон не збирається виводити всіх своїх військових навіть у разі укладення з "Талібаном" угоди про мир.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram