ГоловнаСвіт

Уряд Нідерландів "глибоко шкодує", що під тиском РФ Україна видала Цемаха, - МЗС

Глава МЗС Блок розповів, що голландські слідчі допитали бойовика перед обміном.

Уряд Нідерландів "глибоко шкодує", що під тиском РФ Україна видала Цемаха, - МЗС
Стеф Блок
Фото: eurointegration.com.ua

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок поінформував про останні події навколо підозрюваного у справі про знищення МН17 Володимира Цемаха і заявив, що уряд шкодує про те, що під тиском Москви той став частиною обміну ув'язненими.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на лист, опублікований на сайті парламенту країни.

Блок нагадав, що в середині серпня державна прокуратура повідомила уряду, що Цемах може стати частиною обміну полоненими між РФ і Україною. За його словами, прокуратура зробила все можливе, щоб Цемах був доступний для кримінального розслідування. З цього питання між Україною та Нідерландами відбулася низка консультацій на найвищому рівні по дипломатичних і політичних каналах.

"Уряд закликав українську владу не робити Цемаха частиною обміну", - пише міністр закордонних справ.

"Українська влада пообіцяла відкласти обмін на якийсь час, щоб дати можливість прокуратурі допитати Цемаха знову, що відбулося. Україна є важливим партнером у Спільній слідчій групі та в притягненні до відповідальності осіб, винних у трагедії MH17, як це передбачено резолюцією 2166 СБ ООН. Однак уряд глибоко шкодує про те, що Цемах під тиском РФ став частиною цього обміну, що означає, що він тепер перебуває в Росії", - додав глава МЗС Нідерландів.

Він також нагадав, що Росія також зобов'язана співпрацювати на основі резолюції 2166 РБ ООН.

При цьому Блок зазначив, що кримінальне розслідування триває, а за твердженням прокуратури ці події не мають наслідків для процесу, який розпочнеться 9 березня 2020 року.

Нагадаємо, авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малазійських авіаліній", що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 чоловік. Усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доправлений в Україну з Російської Федерації та, після того, як його використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Цемах був командиром роти найманців у 2014 році в Сніжному, є одним з підозрюваних у розслідуванні загибелі "боїнга" МН-17. Бойовика дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного - він помер від травм, зазнаних у ході спецоперації, 11 липня.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram