ГоловнаСвіт

У центрі Берліна вбили чеченця з "розстрільного списку"

Убивця приїхав з Росії.

У центрі Берліна вбили чеченця з "розстрільного списку"
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 23 серпня, в центрі Берліна вбили чеченця Зелімхана Хангошвілі, який був польовим командиром під час другої чеченської війни. Він воював на боці Шаміля Басаєва й Абу Валіда, пізніше - Аслана Масхадова, пише DW.

Убивство сталося демонстративно - опівдні в громадському парку, який розташований у пішій доступності від відомства канцлера і будівлі Рейхстагу. За словами свідків, велосипедист під'їхав ззаду до чоловіка, який, як передбачають, ішов на п'ятничну молитву, вистрілив у жертву з пістолета - спочатку в спину, потім контрольним пострілом - у голову.

Убивцю затримали, він виявився громадянином Росії, приїхав до Берліна незадовго до скоєння злочину. Прокуратура повідомила, що вини він не визнав, а свідчення давати відмовився.

З 2002 року Хангошвілі був у російському розшуку за підозрою в тероризмі. За словами голови Німецько-Кавказької громади Еккехарда Маса, він був у "розстрільному списку" чеченців, які живуть за кордоном.

У 2008 році Зелімхан зібрав близько 200 добровольців з Панкіської ущелини для участі в бойових діях на боці Грузії проти Росії на території Південної Осетії, але сам у боях участі не брав.

У 2016 році Зелімхан через Україну приїхав до Німеччини шукати притулку після того, як на нього в Тбілісі в 2015 році було скоєно замах. По його автомобілі стріляли вісім разів, але він залишився живий. Усього Зелімхан пережив чотири замахи.

У Німеччині він отримав інше ім'я в цілях безпеки. У нього був паспорт на ім'я Торніке Кавтарашвілі.

Нагадаємо, спроба замаху на колишнього російського розвідника в Солсбері в 2018 році призвела до серйозного погіршення відносин між Росією і Великобританією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram