ГоловнаСвіт

США мають намір відновити консульство в Гренландії

Диппредставництво США працювало на острові з 1940 по 1953 роки.

США мають намір відновити консульство в Гренландії
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати хочуть відкрити консульство в Гренландії, яка є частиною Данії і має статус автономії. Про це пише Associated Press з посиланням на лист, який Державний департамент надіслав Конгресу.

У документі йдеться, що Генеральне консульство мають намір відкрити в столиці Гренландії - місті Нуук наступного року.

У Держдепі зазначили, що відновлення консульства в Нууку є частиною плану зі збільшення присутності США в Арктиці.

"США стратегічно зацікавлені в розширенні політичних, економічних і комерційних відносин в арктичному регіоні", - йдеться в листі.

Згідно з документом, відкриття диппредставництва США дозволить "зміцнити політичні, економічні і торговельні відносини в Арктиці" та сприятиме поглибленню зв'язків з владою Гренландії і місцевим населенням.

США відкрили консульство в Гренландії в 1940 році після нацистської окупації Данії, але воно закрилося в 1953 році.

Нагадаємо, 16 серпня президент США Дональд Трамп зацікавився купівлею Гренландії. Заяви американського лідера спричинили здивування як в самій Гренландії, так і в Данії. Датські політики висловлювали сподівання, що мова йде лише про невдалий жарт і заявили, що Гренландія не продається.

За інформацією The Washington Post, адміністрація Трампа готова була запропонувати Данії $600 млн на рік за передачу Гренландії в безстрокове володіння.

21 серпня Трамп скасував державний візит до Данії, обґрунтувавши це тим, що прем'єр-міністр країни Метте Фредеріксен не бажає обговорювати питання про продаж острова.

Гренландія - найбільший острів у світі, він формально входить до складу Королівства Данії на правах автономії. 56 тисяч жителів острова живуть на узбережжі, де немає льоду. Офіційні особи США вважають Гренландію важливою для інтересів національної безпеки США: 10-річний оборонний договір між Данією та США дає військовим США практично необмежені права в Гренландії на найпівнічнішій базі Америки, авіабазі Туле. База включає радіолокаційну станцію, яка є частиною системи раннього попередження США з балістичних ракет, і використовується космічним командуванням військово-повітряних сил США і командуванням аерокосмічної оборони Північної Америки.

На початку 20-го століття США купили Датську Вест-Індію за 25 млн доларів. Зараз ця територія відома як Американські Вірґінські Острови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram