ГоловнаСвіт

Норвезькі сейсмологи повідомили про другий вибух в Архангельській області, який став джерелом радіації

Другий вибух через дві години зафіксували тільки інфразвуковими датчиками тиску повітря.

Норвезькі сейсмологи повідомили про другий вибух в Архангельській області, який став джерелом радіації
Фото: kp.ua

Під час випробувань ракетного двигуна в Архангельській області РФ 8 серпня сталося два вибухи, а не один, як стверджує російська влада.

Вибух, в результаті якого загинули п'ять російських вчених, спричинив другий вибух через дві години, який і став ймовірним джерелом сплеску радіації.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на Норвезький сейсмологічний центр (НОРСАР).

Другий вибух, зафіксований тільки інфразвуковими датчиками тиску повітря, а не сейсмічними моніторами, які фіксують рухи землі, стався, найімовірніше, на крилатій ракеті, що працює на радіоактивному паливі, повідомили у центрі НОРСАР.

"Ми зареєстрували два вибухи, останній з яких збігся за часом з повідомленнями про збільшення радіації. Обидва вибухи були зареєстровані в нашій дозвуковий системі. Перший також був зафіксований сейсмологами", - повідомила глава центру НОРСАР Анне Стреммен Люкке.

Державне агентство "Росатом" повідомило, що в аварії брало участь ізотопне джерело живлення, але не надало більш детальної інформації.

Міністерство оборони Росії не відповіло на запит про коментар.

Нагадаємо, на спільній пресконференції з Еммануелем Макроном в Парижі президент Росії Володимир Путін вперше прокоментував вибух на військовому полігоні в Архангельській області. За його словами, ситуацію в зоні події в Сєвєродвінську контролюють фахівці, серед яких і незалежні експерти, і "жодної загрози там немає".

Російська служба "Бі-бі-сі" з посиланням на співробітників Архангельської обласної клінічної лікарні повідомила, що з зараженими постраждалими від радіації в результаті вибуху на військовому полігоні в Архангельській області контактувало близько 90 осіб. Водночас нікому з цих людей не повідомили, що вони контактують з "радіоактивними" людьми.

Приблизно через годину після того, як пацієнтів привезли в одну з лікарень, лікарі зрозуміли, що у постраждалих променева хвороба. 9 серпня постраждалих відвезли до Москви, після чого в лікарні провели дезактивацію, військові вилучили всі документи та історії хвороб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram