ГоловнаСвіт

Путін доручив підготувати "симетричну відповідь" на випробування нової ракети США

Президент РФ провів нараду з постійними членами Ради безпеки РФ.

Путін доручив підготувати "симетричну відповідь" на випробування нової ракети США
Фото: kremlin.ru

Президент Російської Федерації Володимир Путін провів нараду з постійними членами Ради безпеки РФ і доручив "вжити вичерпних заходів для підготовки симетричної відповіді" на випробування крилатої ракети США.

Стенограма заяви президента РФ опублікована на сайті Кремля.

Путін нагадав, що 18 серпня США випробували крилату ракету наземного базування дальністю понад 500 км уперше після припинення ракетного договору між Росією і США.

"Ми неодноразово вказували, що розміщення американцями таких пускових установок на суші, на базі ПРО в Румунії, і їх подальше розміщення в Польщі є прямим і істотним, грубим порушенням Договору про ракети середньої і малої дальності. Американці це наполегливо відкидали, стверджуючи, що наземні МК-41 нібито не здатні здійснювати пуски крилатих ракет морського базування «Томагавк». Тепер маємо факт порушення, оскаржувати його неможливо - вони самі про це сказали", - сказав російський президент.

Він також заявив, що американці "зрежисували пропагандистську кампанію" про недотримання Росією положень договору ДРСМД.

"Як всім тепер очевидно, її єдиною метою було прикриття робіт, що проводяться Вашингтоном із порушенням Договору, і первинний намір вийти з нього", - сказав Путін.

"Маючи на увазі нові обставини, доручаю Міністерству оборони РФ, МЗС, іншим профільним відомствам проаналізувати рівень загрози, створюваної згаданими діями Сполучених Штатів для нашої країни, і вжити вичерпних заходів для підготовки симетричної відповіді. При цьому Росія, як і раніше, відкрита до рівноправного і конструктивного діалогу зі США для відновлення довіри і зміцнення міжнародної безпеки", - додав російський президент.

Нагадаємо, договір між США і Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності офіційно завершився 2 серпня. Сполучені Штати покладають відповідальність за це на Росію. Тим часом МЗС РФ заявило, що угода перестала діяти "за ініціативою американської сторони".

У Вашингтоні і НАТО вважають, що Москва порушила угоду створенням ракети 9М729 (SSC-8 за класифікацією альянсу), здатної пролетіти понад 500 кілометрів. У Москві визнають наявність ракети, але стверджують, що вона не порушує договір.

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності підписали 1987 року генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відбити його. Після припинення дії ДРСМД США почали розробку нових ракетних систем

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram