ГоловнаСвіт

РФ назвала Україну одним з найбільших боржників через "кредит Януковича"

Доля цього боргу вирішується в лондонських судах.

РФ назвала Україну одним з найбільших боржників через "кредит Януковича"
Фото: ЕPA/UPG

Станом на 1 травня 2019 Росія видала $39,4 млрд державних кредитів. З них $3,7 млрд припали на Україну. Це другий показник після Білорусі, пише видання РБК з посиланням на документи Мінфіну РФ.

Білорусь посідає перше місце серед держав-позичальників РФ з великим відривом. Вона отримала $7,55 млрд, причому з 2012 року її заборгованість збільшилася всемеро.

Україна на другому місці, але $3 млрд із загальної суми боргу припадають на єврооблігації, які мали врятувати Віктора Януковича в грудні 2013 року. Україна відмовилася їх погашати, запропонувавши реструктуризацію, як для інших кредиторів. Росія відмовилася, і зараз доля цього боргу вирішується в лондонських судах.

Україна визнає як державний тільки борг, що утворився на початку 1990-х років за постачання російського газу. У 1997 році сторони домовилися в рамках розподілу Чорноморського флоту, що цей борг буде погашатися в безгрошовій формі шляхом щорічного заліку $97,8 млн за оренду Росією бази Чорноморського флоту в Криму. Останній взаємозалік відбувся в березні 2014 року, борг заморозили на позначці $606 млн.

Третьою серед найбільших позичальників Росії стала Венесуела з $3,5 млрд, Куба з $3 млрд їй майже не поступається.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Україна допустила дефолт для євробондів на $3 млрд, викуплених Росією в грудні 2013 року.

Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості.

Борг слід було погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платежу на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

У лютому 2016 року Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram