ГоловнаСвіт

США розсекретили перший звіт своєї розвідки про катастрофу на ЧАЕС

Американці сумнівалися в правдивості повідомлень про кількість жертв.

США розсекретили перший звіт своєї розвідки про катастрофу на ЧАЕС
Фото: chernobil.info

У перші дні після катастрофи на Чорнобильській АЕС американська розвідка сумнівалася в правдивості офіційних повідомлень про кількість жертв і була впевнена, що персонал евакуювали відразу після вибуху.

Про це пише "Укрінформ" з посиланням на розсекречене донесення на ім'я держсекретаря США 2 травня 1986 року.

Мортон Абрамовіц, асистент з питань розвідки і досліджень державного секретаря США, написав доповідь свого керівника Джорджу Шульцу через шість днів після вибуху.

"Усе розвідувальне співтовариство вважає абсурдом, ніби загинули тільки дві людини", - пише Абрамовіц, посилаючись на офіційну цифру загиблих, оприлюднену в СРСР. Американці не могли повірити в таку інформацію, виходячи з масштабів руйнувань, які вони спостерігали.

Базуючись на припущеннях розвідки США, Абрамовіц пояснював, чому цифра може бути вищою.

"Звичайна денна зміна на радянському реакторі РВПК-1000 налічує близько ста осіб. На нічній зміні чергують 25-35 осіб. Оскільки 3-й і 4-й енергоблоки розташовані близько один до одного, кількість людей навколо реактора удень могла становити до 200, а вночі - до 70 осіб", - пояснював Абрамовіц.

Масштаби руйнування змусили американську розвідку припустити, що всі, хто був біля реактора, загинули. "З огляду на масштаб руйнування, який спостерігається на знімках місця події, нам здається, що усі, хто був в безпосередній близькості до вибуху 4-го енергоблоку, або померли, або отримали летальні дози радіаційного опромінення", - йдеться в доповіді.

Фото: nsarchive2.gwu.edu

Фото: nsarchive2.gwu.edu

Фото: nsarchive2.gwu.edu

Національний архів безпеки (National Security Archive) - американська неурядова неприбуткова організація, яка займається дослідженням і архівуванням історичних документів, пов'язаних з національною безпекою США з метою підвищити прозорість прийняття стратегічних рішень в сфері безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram