ГоловнаСвіт

Трамп зацікавився покупкою данського острова

Президент США вивчає питання про придбання Гренландії.

Трамп зацікавився покупкою данського острова
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп неодноразово запитував своїх помічників про можливість покупки Гренландії - автономної території Данії. Про це пише The Wall Street Journal.

Як розповіли два помічники Трампа, він неодноразово запитував їх і інших, чи можливий такий крок, і попросив юрисконсульта Білого дому провести правову експертизу проєкту.

Газета повідомляє, що деякі помічники підтримали цей крок, заявивши, що це може бути хорошим економічним кроком. Інші сприйняли ідею Трампа, як його чергове захоплення.

Видання надіслало запити в Білий дім і Держдепартамент США, а також до посадових осіб королівського дому Данії та посольства Данії у Вашингтоні, але не отримало задовільної відповіді, окрім тієї інформації, що Трамп ініціював такі розмови зі своїм радниками.

Гренландія - найбільший острів у світі. 56 тис. жителів острова живуть на узбережжі, де немає льоду. Зовнішньою політикою і політикою безпеки займається Копенгаген.

Офіційні особи США вважають Гренландію важливою для інтересів національної безпеки США: 10-річний оборонний договір між Данією і США дає військовим США практично необмежені права в Гренландії на самій північній базі Америки, авіабазі Тулі. База включає радіолокаційну станцію, яка є частиною системи раннього попередження США з балістичних ракет, і використовується космічним командуванням військово-повітряних сил США і командуванням аерокосмічної оборони Північної Америки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram