ГоловнаСвіт

Трамп готовий виступити посередником у конфлікті Китаю та Гонконгу

Президент США не сумнівається, що голова КНР Сі Цзіньпін зможе "швидко і гуманно" залагодити кризу в Гонконзі.

Трамп готовий виступити посередником у конфлікті Китаю та Гонконгу
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп висловив готовність виступити посередником між сторонами конфлікту в Гонконзі.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter у середу, 14 серпня.

"Якщо голова КНР Сі Цзіньпін хоче швидко і гуманно залагодити кризу в Гонконзі, він зможе зробити це", - написав Трамп. Він назвав Сі Цзіньпіна "великим лідером, який дуже поважає свій народ".

"Особиста зустріч?" - завершив таким питанням своє повідомлення Трамп.

Напередодні спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі висловила "сильну стурбованість" застосуванням сили проти протестувальників у Гонконзі. Вона закликала підтримувану Пекіном владу Гонконгу та місцеву поліцію "негайно припинити агресію", а також застерегла владу США від замовчування проблеми з правами людини в Китаї.

Найближчим часом, за словами Пелосі, члени Конгресу мають намір зосередитися на забороні для США продавати поліції Гонконгу обладнання, що дозволяє контролювати поведінку натовпу.

Нагадаємо, раніше влада Гонконгу відмовлялася видавати своїх громадян материкового Китаю через непрозорість юридичної системи і застосування смертної кари. Однак на початку поточного року уряд міста оголосив, що дозволить екстрадицію в КНР, Макао і на Тайвань.

З червня в Гонконзі проходять багатотисячні акції протесту. Спочатку мітингувальники виступали проти планів уряду дозволити видачу передбачуваних порушників владі Китаю. Пізніше вони почали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права і відставки голови адміністрації Гонконгу Керрі Лам. Поліція неодноразово застосовувала силу для розгону демонстрантів.

Також, за даними розвідки США, Китай почав стягувати війська до кордону з Гонконгом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram