ГоловнаСвіт

Американські експерти заявили, що на полігоні в РФ міг вибухнути ядерний двигун

У разі вибуху двигуна на рідинному паливі не змінюється радіаційний фон.

Американські експерти заявили, що на полігоні в РФ міг вибухнути ядерний двигун
Фото: EPA/UPG

Американські експерти вважають, що вибух на військовому полігоні в Архангельській області РФ 8 серпня стався під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. Під час вибуху ракетного двигуна на рідинному паливі, про який заявили росіяни, не змінюється радіаційний фон.

Про це пише Reuters.

"Вибухи ракетних двигунів на рідинному паливі не призводять до викиду радіації, а ми знаємо, що росіяни працюють над якимось ядерним двигуном для крилатої ракети", - сказав Анкит Панда з Федерації американських вчених (FAS). 

Внаслідок вибуху загинули щонайменше п'ять осіб, які були співробітниками "Росатому". Російські ЗМІ писали, що кілька постраждалих від вибуху доставили у Москву з радіаційним опроміненням.

Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень у Міддлбері теж припустив, що аварія на російському полігоні сталася під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. При цьому він послався на проведений ним і його колегами аналіз супутникових фотографій полігону та інших даних.

На думку команди Льюїса, у 2018 році російські військові перенесли на полігон під Ньоноксою установку для ракетних випробувань, яка розташовувалася на Новій Землі. На супутникових знімках видно конструкцію, яка скачується на рейках. Ця конструкція аналогічна тій, що раніше була вивезена з Нової Землі, вказав учений.

Експерти також вивчили сигнали прийнятої у судноплавстві Автоматичної ідентифікаційної системи (AIS) і вказали, що у день вибуху одним з судів, які з перебували біля узбережжя, був корабель "Серебрянка", призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів. Його раніше помітили біля берегів Нової Землі. Для випробувань ракет зі звичайним двигуном немає необхідності у присутності такого судна, вказав далі Льюїс. За його даними, "Серебрянку" дислокували у забороненій зоні, створеній біля узбережжя за місяць до випробувань, щоб виключити присутність там сторонніх судів.

Навесні 2018 року президент Росії Володимир Путін оголосив про випробування нової ракети з ядерним двигуном. За його словами, вона володітиме необмеженим радіусом дії і непередбачуваною траєкторією польоту.

Ракета отримала назву 9М730 "Буревісник", НАТО позначив її як SSC-X-9 Skyfall.

Нагадаємо, що вибух стався на території військового полігону біля селища Ньонокса за 40 км від Северодвінська. У районі Ньонокси проводяться випробування зброї, в тому числі балістичних і крилатих ракет, використовуваних російським флотом.

Після вибуху на сайті адміністрації Северодвінська з'явилося повідомлення про короткочасне підвищення радіаційного фону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram