ГоловнаСвіт

У Росії почалося серійне виробництво винищувачів п'ятого покоління

Серійне виробництво Су-57 неодноразово переносилося.

У Росії почалося серійне виробництво винищувачів п'ятого покоління
Фото: Коммерсант

У Росії почалося серійне виробництво винищувачів п'ятого покоління Су-57, повідомляє РИА Новости.

"Багатофункціональний авіаційний комплекс п'ятого покоління, що володіє високим інтелектом бортового обладнання, малою помітністю, великими рубежами перехоплення повітряних і знищення наземних цілей. У 2019 році запущено в серійне виробництво, підписано довгостроковий контракт з Міноборони на поставку понад 70 літаків", - йдеться в брошурі, присвяченій 80-річчю ОКБ імені Сухого.

Повідомляється, що до 2028 року промисловість буде виробляти трохи більше як 8 літаків на рік, при тому, що спроектований для винищувача двигун поки не готовий до серійного виробництва.

Су-57 - перший російський винищувач п'ятого покоління. Він розроблявся з 2002 року. Серійне виробництво літака неодноразово переносилося. Раніше глава Об'єднаної авіабудівної корпорації Юрій Слюсар заявив, що перші 12 літаків повинні вступити в дію в 2019 році, проте в 2018 році агентство ТАСС повідомляло, що перший і другий серійні літаки надійдуть в армію в кінці 2019-го і в 2020 році відповідно.

У 2020 році планувалося підписати другий контракт на виробництво і поставку Повітряно-космічних сил ще 13 серійних винищувачів до 2025 року, повідомляло державне агентство. Однак 27 червня був підписаний контракт на 76 нових літаків до 2028 року.

У квітні ТАСС повідомляло, що в серійне виробництво запущено проміжний двигун "першого етапу" для винищувача, тоді як двигун "другого етапу", що передбачає повну відповідність винищувача заявленим характеристикам, буде готовий до установки на винищувачі не раніше 2023 року і проходить випробування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram