ГоловнаСвіт

Facebook видалив більш ніж 1800 сторінок і акаунтів з України, Росії та інших країн за недостовірну інформацію

Публікації формувалися таким чином, щоб здавалося, що інформація надходить з внутрішніх джерел країни.

Facebook видалив більш ніж 1800 сторінок і акаунтів з України, Росії та інших країн за недостовірну інформацію
Фото: Depositphotos/MichalLudwiczak

Cоціальна мережа Facebook видалила 4 мережі акаунтів в Україні, Росії, Тайвані та Гондурасі, які поширювали політичну і недостовірну інформацію. Про це повідомив голова кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер, пише Reuters.

У випадку однієї з мереж було заблоковано 18 акаунтів, 9 сторінок і 3 групи, у яких у сумі було близько 80 тис. підписників. Інформація в цій мережі фокусувалася на публічних обговореннях в Україні, при цьому сама мережа розміщувалася в Росії.

Він повідомив, що команда кібербезпеки соціальної мережі веде розслідування щодо порушень, які в компанії називають "скоординовані недостовірні вчинки" - коли один або кілька людей ведуть акаунти з метою обману з приводу джерела інформації, яку вони поширюють.

"Група може хотіти, щоб думка (меседж), яку вони поширюють, виглядала як внутрішня думка з країни, коли за фактом цю думку поширюють через кордони, або група може хотіти показати, що це незалежна думка, коли насправді вона асоціюється з державою або з конкретним кандидатом", - зазначив Глейхер.

Мережі працювали окремо одна від одної і були розташовані в Україні в Луганській області, Росії, Таїланді та Гондурасі. Щодо України інформація цих мереж стосувалася української політики, відносин між Україною і Росією, а також критикою української держави. При цьому Глейхер зазначив, що через недостатню кількість доказів, компанія не може визначити, хто конкретно стояв за цією мережею.

У випадку з іншою мережею було видалено 83 акаунти, 2 сторінки, 29 груп і 5 Instagram акаунтів, розташованих на території Луганської області та Росії. При цьому Глейхер не уточнив, чи розміщувалася мережа на контрольованій або непідконтрольній території Луганської області.

"Основною метою цієї мережі були публічні обговорення в Україні. Ця мережа використовувалася для того, щоб викрити військових в Україні. Керівники мережі створили групи, які здавалися справжніми співтовариствами військових, і вони працювали над тим, щоб переводити людей з Facebook на свої сайти", - зазначив він.

Усього в чотирьох мережах було 294 акаунти і 1509 сторінок.

Нагадаємо, після скандалу з російським втручанням у вибори президента США в 2016 році Facebook пройшов через низку слухань і консультацій, результатом яких стало рішення про моніторинг політичної реклами в соцмережі. Починаючи з лютого 2019 року соцмережа заборонила замовляти політичну рекламу з-за меж країни, якої стосується оголошення, а також спростила доступ до інформації про замовників реклами: тепер щодо кожного оголошення можна дізнатися ім'я замовника і перелік сторінок, для яких готувалися оголошення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram