ГоловнаСвіт

Хакери розкрили таємні проєкти ФСБ для стеження в інтернеті

Можливо, це найбільший витік даних про роботу російських спецслужб в інтернеті.

Хакери розкрили таємні проєкти ФСБ для стеження в інтернеті
Фото: AndreyPopov\Depositphotos

Хакери зламали сервер московської компанії "Сайтек", яка є великим підрядником російських спецслужб і відомств, і передали журналістам опис її проєктів у сфері інтернету.

Про це пише "Бі-бі-сі", яке не виключає, що йдеться про найбільший в історії витік даних про роботу російських спецслужб в інтернеті.

"Сайтек" виконувала роботи для щонайменше 20 непублічних IT-проєктів, замовлених російськими спецслужбами й відомствами. Більшість проєктів виконувались на замовлення військової частини №71330, яка входить до складу 16-го управління ФСБ Росії, що веде радіоелектрону розвідку.

Один з проєктів - деанонімізатор для Tor. Розроблена компанією система "Наутілус-С" давала змогу стежити за тим, коли користувачі надсилають запити через Tor, і спробувати визначити, куди саме вони надходять. Мета - створити базу даних користувачів, які використовують Tor.

Рання версія "Наутілуса" була присвячена збиранню інформації про користувачів соцмереж Facebook, MySpace і LinkedIn.

Крім того, "Сайтек" працював над пошуком вразливостей у BitTorrent (за допомогою цього протоколу користувачі можуть завантажувати через торренти фільми, музику, програми та інші файли), Jabber, OpenFT і ED2K.

Ще один проєкт був пов'язаний з моніторингом електронної пошти на вибір замовника. Програма "Наставник" перевіряла пошту потрібних респондентів у заданий проміжок часу або збирала "інтелектуальну групу здобичі" за заданим словосполученням.

Один з останніх проєктів - програма "Податок-3". Вона давала змогу в ручному режимі прибирати з інформаційної системи Федеральної податкової служби дані осіб, які перебувають під держохороною або держзахистом.

Усі ці проєкти розроблялися в різний період часу, починаючи з 2009 року.

Злом компанії "Сайтек" стався 13 липня 2019 року. Того самого дня хакери повідомили про це у твітері 0v1ru$. Потім вони поділилися документами з Digital Revolution - групою, яка в грудні 2018 року взяла на себе відповідальність за злом сервера НДІ "Квант". Цей інститут перебуває в підпорядкуванні ФСБ.

Ті своєю чергою передали документи журналістам.

"Сайтеком" керує Денис Вячеславович Краюшкін. Людина з таким самим прізвищем - В'ячеслав Владленович Краюшкін - працює в НДІ "Квант".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram