ГоловнаСвіт

Лондон і Берлін закликали Іран негайно звільнити затриманий в Ормузькій протоці танкер

Stena Impero, який йшов під британським прапором, відбуксирували в іранський порт.

Лондон і Берлін закликали Іран негайно звільнити затриманий в Ормузькій протоці танкер
Танкер Stena Impero
Фото: mirror.co.uk

Уряди Німеччини та Великобританії закликали владу Ірану негайно звільнити нафтовий танкер Stena Impero і його екіпаж, затримані в Ормузькій протоці. Про це пише Німецька хвиля.

Таке втручання у цивільне судноплавство "небезпечно загострює" і без того напружену ситуацію в регіоні, підкреслюється у заяві МЗС ФРН, опублікованій у суботу, 20 липня.

Глава МЗС Великобританії Джеремі Хант пригрозив Ірану серйозними наслідками, якщо ситуація незабаром не вирішиться.

При цьому Хант зазначив, що мова не йде про військове втручання: "Ми шукаємо дипломатичні шляхи виходу з ситуації".

За словами глави британської дипломатії, він вже обговорив цей інцидент з держсекретарем США Майком Помпео. Спроби зв'язатися з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфі, навпаки, досі залишилися безуспішними, повідомив Хант у п'ятницю ввечері.

У суботу вранці іранська сторона повідомила, що Stena Impero, який йшов під британським прапором,  відбуксирували у порт Бендер-Аббас. Представник Ірану додав, що корабель зіткнувся з риболовецьким судном, а перед цим проігнорував сигнал лиха, який послали рибалки. За його словами, усі 23 члени екіпажу танкера залишаться на борту до закінчення розслідування.

Нагадаємо, нафтовий танкер Stena Impero, який йшов під британським прапором і належить шведській компанії Stena Bulk, затримав у п'ятницю Корпус вартових ісламської революції (КВІР) за звинуваченням у  порушенні міжнародних правил судноплавства. Другий танкер під прапором Ліберії Mesdar, про затримання якого повідомлялося в той же день, Іран невдовзі відпустив, тому танкер продовжив свій шлях.

За інформацією компанії-власника танкера Stena Impero, встановити зв'язок з танкером наразі не вдалося і він більше не знаходиться під контролем екіпажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram