ГоловнаСвіт

Пентагон схвалив перекидання військових у Саудівську Аравію

Іран назвав рішення США "символічним і марним кроком".

Пентагон схвалив перекидання військових у Саудівську Аравію
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони США схвалило перекидання в Саудівську Аравію американського військового контингенту. Про це йдеться у повідомленні Центрального командування збройних сил США.

"Це переміщення сил стане додатковим стримуючим фактором і забезпечить можливість захисту наших сил і інтересів у регіоні від виникаючих реальних загроз", - йдеться у заяві.

У Пентагоні зазначили, що Вашингтон працює щодо цього питання спільно з владою королівства.

Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав рішення США "символічним і марним кроком", повідомляє "Анадолу".

"Безпеку у нашому регіоні не можна забезпечити ззовні. Країни регіону повинні самі забезпечувати свою безпеку за допомогою співпраці і регіональної інтеграції", - сказав Заріф.

Окрім того, глава іранського МЗС звинуватив США у поставках зброї терористам у регіоні, в тому числі у Сирії.

Associated Press, посилаючись на джерела у Пентагоні, пише, що частина військовослужбовців і ракети Patriot вже доставлені на саудівську авіабазу Prince Sultan. За інформацією агентства, всього туди планується перекинути понад 500 військовослужбовців.

При цьому наголошується, що угода про розширення американської військової присутності у Саудівській Аравії була досягнута "багато тижнів" тому і не пов'язана безпосередньо із захопленням Іраном британського танкера в п'ятницю, хоча і викликана загостренням у відносинах Вашингтона і Тегерана.

Король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул Азіз Аль Сауд заявив минулої п'ятниці про готовність прийняти американських військових для того, щоб спільними зусиллями забезпечувати безпеку і стабільність у регіоні.

З 1991 по 2003 рік США розміщували свої війська у Саудівській Аравії під час війни у Перській затоці. Тоді база ВПС США імені принца Султана служила відправним пунктом для проведення повітряних операцій проти Іраку. Кількість американських винищувачів на цій базі на певних етапах конфлікту сягала 200.

Нагадаємо, останнім часом конфлікт між Іраном з одного боку і США, Саудівською Аравією та Об'єднаними Арабськими Еміратами з іншого серйозно загострився. 19 липня збройні сили Ірану затримали два британські нафтові танкери в Ормузькій протоці. Одному з них пізніше дозволили продовжити плавання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram