ГоловнаСвіт

Столтенберг: найкращий захист від кібератак - незалежна преса

Генсек НАТО застеріг від зростання загрози шпигунства за країнами-союзниками.

Столтенберг: найкращий захист від кібератак - незалежна преса
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Канада й інші союзники по Альянсу стикаються зі зростанням загрози шпигунства, в тому числі промислової, з боку інших держав.

Про це він заявив на пресконференції з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, передає Deutsche Welle.

"Ми бачимо активізацію зусиль інших країн зі шпигування за союзниками НАТО", - сказав Столтенберг.

За його словами, керівництво Альянсу створило новий розвідувальний підрозділ, орієнтований на поліпшення обміну інформацією між організаціями, що мав би підвищити їхню здатність реагувати на кіберзагрози.

"Частково йдеться про промислове шпигунство, з яким стикається цивільна розвідка, але, звичайно ж, можуть бути втягнуті і наші збройні сили, а також військова розвідка", - сказав Столтенберг. Він додав, що в НАТО до цього ставляться "дуже серйозно".

Столтенберг вважає, що хоча союзники Альянсу посилили свою кібербезпеку, найкраща гарантія від можливого втручання в майбутні вибори в Канаді, включаючи "російські гібридні атаки", - вільна і незалежна преса, здатна зрозуміти і розкрити спроби поширення дезінформації.

"Нам потрібні критично налаштовані журналісти, які ставлять складні питання, перевіряють свої джерела, і це найкращий спосіб захистити вільні і відкриті демократичні процеси", - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, торік у Києві відкрили Центр реагування на кіберзагрози (Cyber Threat Response Centre). Він працює при Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації і буде співпрацювати з аналогічними центрами інших країн - передусім членів НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram