ГоловнаСвіт

Британський посол: Трамп вийшов з ядерної угоди з Іраном, оскільки її уклав Обама

Рішення президента США в депеші було названо актом дипломатичного вандалізму.

Британський посол: Трамп вийшов з ядерної угоди з Іраном, оскільки її уклав Обама
Фото: EPA/UPG

Посол Великої Британії Кім Деррок вважав, що президент США Дональд Трамп вийшов з ядерної угоди з Іраном, оскільки її уклав Барак Обама.

Таку думку він висловив у дипломатичній телеграмі Лондону, йдеться в публікації Mail on Sunday.

Це донесення було написано в травні 2018 року після безуспішних спроб Бориса Джонсона, котрий обіймав тоді пост глави МЗС Великої Британії, переконати США дотримуватися Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) з Іраном. Відповідно до тієї угоди Іран погодився обмежити свою ядерну діяльність.

Коли Джонсон повернувся зі США до Британії, Деррок написав, що президент Трамп, схоже, відмовляється від ядерної угоди з особистих причин, оскільки СВПД був схвалений за його попередника Обами.

Як пише газета, у записці Кіма Деррока міністру Джонсону говорилося: "Адміністрація налаштована на акт дипломатичного вандалізму, мабуть, з ідеологічних і особистісних причин - адже це була угода Обами".

"Більш того, вони не можуть сформулювати будь-яку стратегію на наступний день, - цитує витік видання. - І контакти з держдепартаментом цього ранку не передбачають будь-якого плану взаємодії з партнерами і союзниками в Європі чи регіоні". 

Кім Деррок покинув пост посла Великої Британії в США 10 липня після оприлюднення його дипломатичних депеш, у яких він називав Дональда Трампа "некомпетентним" і "ненадійним", а нинішню адміністрацію Білого дому "на рідкість недієздатним оточенням", "дипломатично незграбною і некомпетентною".      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram