ГоловнаСвіт

Меркель закликала противників правих екстремістів брати приклад з учасників замаху на Гітлера

20 липня виповнюється 75 років операції "Валькірія".

Меркель закликала противників правих екстремістів брати приклад з учасників замаху на Гітлера
Фото: EPA/UPG

Незадовго до 75-ї річниці замаху на Адольфа Гітлера канцлер ФРН Ангела Меркель записала відеоподкаст, в якому назвала одного з головних учасників операції - полковника вермахту Клауса Шенка фон Штауффенберга - і його спільників прикладом, на який повинні орієнтуватися противники правого екстремізму сьогодні.

Відео розміщене в суботу, 13 липня, на сайті інформаційної служби федерального уряду, передає DW.

"Цей день нагадує нам не тільки про учасників операції 20 липня, але і про всіх тих, хто виступав проти панування націонал-соціалізму. Ми сьогодні повинні протистояти всім тенденціям, які прагнуть підірвати демократію", - заявила Меркель.

Канцлер Німеччини нагадала про недавнє вбивство Вальтера Любке - німецького політика, який виступав на підтримку приймання біженців. Слідство припускає, що злочин міг мати правоекстремістське підґрунтя.

За словами Меркель, цей випадок показав, як важливо підтримувати тих, хто готовий у політичних питаннях брати на себе відповідальність за ухвалення рішень.

"Ми вітаємо бажання кожного в нашому суспільстві робити свій внесок у зміцнення демократії, в сильне громадянське суспільство і те, щоб правий екстремізм був позбавлений шансів на існування", - сказала глава німецького уряду.

Змова 20 липня 1944 року відома також як операція "Валькірія". Прихильники німецького опору, перш за все, військові вермахту, що мали на меті вбити Гітлера, панували здійснити держпереворот і повалити нацистський уряд.

Клаус Шенк фон Штауффенберг проніс у своєму портфелі вибуховий пристрій в ставку Гітлера "Вовче лігво", де проходила нарада за участю фюрера. Чотири людини були вбиті, безліч поранено, сам Гітлер, однак, вцілів. Штауффенберг і ще три високопоставлених офіцери були розстріляні в ніч 20 липня, ще одному генерал-полковнику тоді ж дозволили покінчити життя самогубством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram