ГоловнаСвіт

Лідер КНДР Кім Чен Ин офіційно став главою держави

Північна Корея в новому варіанті конституції, як і раніше, названа ядерною державою.

Лідер КНДР Кім Чен Ин офіційно став главою держави
Фото: EPA/UPG

Лідер КНДР Кім Чен Ин вперше офіційно названий главою держави і верховним головнокомандувачем.

Відповідні поправки були внесені до конституції Північної Кореї, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Опитані агентством Рейтер експерти зазначають, що Кім Чен Ин вже давно хотів отримати титул глави держави і зробити політичний курс менш мілітаризованим і більш орієнтованим на економіку і міжнародні переговори.

Згідно з оновленою версією основного закону країни, опублікованою порталом Naenara, Кім як голова Держради КНДР відтепер "верховний представник всього корейського народу" і "верховний головнокомандувач армією КНДР".

Раніше конституція визначала посаду Кім Чен Ина просто як "верховний лідер", який командує "всією військовою міццю" країни.

Офіційно главою держави був голова президії Верховного народного зібрання КНДР. Зараз цей пост обіймає один з найближчих соратників Кім Чен Ина - Чхве Рен Хе.

Як зазначає Бі-бі-сі, фактично у КНДР немає живого лідера, оскільки Кім Ір Сен і Кім Чен Ір, які раніше керували країною, мають титули "вічних лідерів".

У 1998 році перший глава КНДР Кім Ір Сен був посмертно проголошений "вічним главою", а його спадкоємець Кім Чен Ір після смерті отримав титули "вічного генсека Трудової партії Кореї і вічного голови Національного комітету оборони".

Північна Корея в новому варіанті конституції, як і раніше, названа ядерною державою.

За останні два роки КНДР вперше провела великі переговори з Південною Кореєю і США. У червні Дональд Трамп став першим президентом США, який побував на території Північної Кореї в районі демілітаризованої зони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram