ГоловнаСвіт

Претендент на пост глави Єврокомісії виступила за діалог з Росією "з позиції сили"

Дії Москви в Україні суперечать міжнародному праву.

Претендент на пост глави Єврокомісії виступила за діалог з Росією "з позиції сили"
Фото: EPA/UPG

Європі варто вести діалог з Росією "з позиції сили". Про це кандидат на пост голови Єврокомісії, міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйєн заявила в Європарламенті в середу, 10 липня, передає DW.

За її словами, "Кремль не пробачає слабкостей". Міністр додала, що Росія залишається сусідом Європи, проте наголосила, що дії Москви в Україні суперечать міжнародному праву.

Крім російсько-європейських відносин, кандидат на пост голови Єврокомісії висловилася і щодо низки інших значущих для Євросоюзу тем. Так, фон дер Ляйєн зазначила, що виступає не за "європейську армію", а за "армію європейців". За словами німецького міністра оборони, рішення про "небезпечні операції" потрібно ухвалювати на національному рівні.

Крім того, фон дер Ляйєн закликала Євросоюз надавати підтримку країнам походження біженців, щоб позбутися від причин, що спонукають мігрантів прямувати в Європу.

Країни ЄС 2 липня офіційно висунули Урсулу фон дер Ляйєн на пост голови Єврокомісії. За кандидатуру міністра оборони ФРН проголосували 27 учасників саміту ЄС - всі крім канцлера Німеччини Ангели Меркель. Канцлер ФРН утрималася, оскільки ця кандидатура не знайшла підтримки німецьких соціал-демократів, коаліційного партнера партії Меркель у Німеччині.

Колишній фаворит на цю посаду, член німецького Християнсько-соціального союзу Манфред Вебер, відмовився від боротьби за пост. Його суперник, голландський соціал-демократ Франс Тіммерманс, не отримав схвалення Італії і країн Вишеградської групи - Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram