ГоловнаСвіт

Голову МВФ номінували на посаду голови Європейського Центробанку

Лагард очолила МВФ 2011 року, її другий термін повноважень минає щойно 2021 року.

Голову МВФ номінували на посаду голови Європейського Центробанку
Фото: EPA/UPG

Голову Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард офіційно номіновано на посаду голови Європейського Центробанку (ЄЦБ). Її кандидатуру висунули міністри фінансів країн Євросоюзу на засіданні у вівторок, 9 липня, в Брюсселі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Остаточне рішення буде прийнято на саміті країн Євросоюзу в жовтні, а до цього кандидатуру Лагард ще обговорять у Раді ЄС і Європарламенті.

Пропозиція висунути Лагард кандидатом у наступники нинішнього голови ЄЦБ Маріо Драгі пролунала на позачерговому саміті ЄС 2 липня. Після цього 63-річна Лагард оголосила, що вона припиняє роботу на посаді голови МВФ на період номінації.

Лагард очолила МВФ 2011 року, її другий термін повноважень минає щойно 2021 року.

Посаду голови МВФ традиційно займає європеєць, тоді як посаду голови Світового банку - американець. Термін перебування на посаді голови МВФ - вісім років, його неможливо продовжити. Під час зустрічі в Брюсселі 9 липня міністри фінансів країн ЄС також обговорили питання наступника Лагард на посаді голови МВФ. Згідно з повідомленнями, цю посаду можуть відданий колишньому міністру фінансів Нідерландів Єруну Дьойселблуму.

Лагард зробила блискучу політичну кар'єру. У той самий час її біографія затьмарена судимістю: у 2016 році суд у Парижі визнав Лагард винною в тому, що 2008 року на посаді міністра фінансів Франції вона не перешкодила виплаті багатомільйонної компенсації з державної скарбниці підприємцю Бернару Тапі - затятому прихильникові тодішнього президента країни Ніколя Саркозі. Тапі погрожував подати в суд, оскільки вважав, що тодішній державний банк Credit Lyonnais обдурив його під час продажу пакету акцій компанії Adidas. У рамках позасудової угоди Лагард виплатила йому з державної каси 285 млн євро.

2016 року суд визнав Лагард винною у справі про розтрату державних коштів, проте вирішив не накладати на неї штраф і не засуджувати її до позбавлення волі. Лагард також залишилася на посаді голови МВФ.

Нагадаємо, керівництво Європейського Союзу змінюється у зв'язку з обранням нового складу Європарламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram