ГоловнаСвіт

RT і Sputnik не пустили на конференцію про свободу ЗМІ в Лондоні

Пропагандистам відмовили в акредитації.

RT і Sputnik не пустили на конференцію про свободу ЗМІ в Лондоні
Фото: korrespondent.net

Російському пропагандистському телеканалу RT і агентству Sputnik заборонили відвідувати конференцію з питань свободи преси в Лондоні через їхню "активну роль у поширенні дезінформації".

Про це повідомляє ВВС.

У конференції Global Conference for Media Freedom цього тижня візьме участь близько тисячі журналістів, представників громадянського суспільства і влади. Британське МЗС, організатор конференції, відмовило RT і Sputnik в акредитації.

Російське посольство в Лондоні назвало це рішення "прямою дискримінацією російського телеканалу з політичних мотивів".

Представник британського МЗС і собі заявив: "Ми не акредитували RT і Sputnik через їхню активну роль у поширенні дезінформації. Хоча неможливо задовольнити всі запити на акредитацію, журналісти з усього світу відвідують конференцію, в тому числі з Росії".

Представник Кремля Дмитро Пєсков назвав абсурдом відмову в акредитації, а російські дипломати звинуватили Британію в переслідуванні телеканалу.

Телеканал RT, підтримуваний російською владою і раніше відомий як Russia Today, в останні роки розширив мовлення у Великій Британії та США, намагаючись позиціонувати себе як альтернативу засобам масової інформації в обох країнах. У грудні британський регулятор Ofcom прийшов до висновку, що канал допустив сім порушень у випусках новин і суспільно-політичних програм, висвітлюючи отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипалі і його дочки Юлії в Солсбері.

На думку Ofcom, російський телеканал порушив принцип неупередженості.

Одне порушення Ofcom знайшов у програмі Sputnik. Перевірку проводили у зв'язку з отриманою скаргою. Ведучі Джордж Гелловей і Гаятрі Пертіві обговорювали отруєння в Солсбері з Олександром Некрасовим, якого представили як "колишнього радника Кремля і російського уряду". Гість шоу називав замах на Скрипалів "погано спланованою провокацією", що мала б відволікти британців від внутрішньополітичних проблем.

Нагадаємо, протягом року журналісти Sputnik і RT не отримують акредитації в країнах ЄС, наприклад у Франції. У травні 2017 року Еммануель Макрон під час першої зустрічі з Путіним публічно назвав RT і Sputnik «органами брехливої пропаганди». Заяву було зроблено на спільній пресконференції, російський президент на це нічого не відповів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram