ГоловнаСвіт

Партія прем'єр-міністра Греції програла вибори

У парламенті ймовірна монокоаліція консервативної "Нової демократії".    

Партія прем'єр-міністра Греції програла вибори
Сторонники СИРИЗА узнали результаты экзит-поллов
Фото: EPA/UPG

На парламентських виборах у Греції, що відбулися в неділю, 7 липня, лідирує права консервативна опозиційна партія "Нова демократія".

Про це пише "Німецька хвиля".

За даними екзит-полів, вона набирає 40% голосів і може розраховувати на абсолютну більшість у парламенті - як мінімум, на 158-160 з 300 місць з урахуванням 50 додаткових мандатів, які, згідно з грецьким виборчим правом, отримує переможець виборів.

Коаліцію радикальних лівих сил СІРІЗА на чолі з прем'єр-міністром Алексісом Ціпрасом, за даними опитувань виборців після виходу з дільниць, підтримали лише 28,5% виборців. На третьому місці опинився рух змін КІНАЛ (колишній ПАСОК) із 7% голосів. За ним слідують Комуністична партія Греції (5,9%) і ультраправа партія "Золота зоря" (3,4%).

Наприкінці травня в країнах Євросоюзу пройшли вибори до Європейського парламенту. Тоді в Греції теж перше місце посіла "Нова демократія", яку підтримали близько третини виборців, тоді як СІРІЗА опинилася на другому місці з відривом приблизно в 10 процентних пунктів. У зв'язку з поразкою Ціпрас оголосив про проведення дострокових парламентських виборів. Вони стали першими в країні з часів фінансової кризи, з якої Греція вийшла влітку 2018 року, переставши отримувати фінансову допомогу Міжнародного валютного фонду.

Ціпрасу, який був обраний прем'єром за результатами виборів у вересні 2015 року, довелося провести численні непопулярні реформи. У результаті економіка країни стала зростати, рівень безробіття знизився.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram