ГоловнаСвіт

Трамп першим з американських президентів пройшов на територію КНДР (оновлено)

Кім Чен Ин, в свою чергу, теж перетнув лінію, що відокремлює КНДР від Південної Кореї.

Фото: скріншот з відео

Оновлення 10.30. Президент США Дональд Трамп пройшов на територію КНДР на запрошення лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, повідомляють американські і азіатські телеканали, які транслюють цю подію в прямому ефірі, передає Інтерфакс.

Таким чином Трамп став першим в історії главою американської держави, що потрапив на територію Північної Кореї.

Під час зустрічі в демілітаризованій зоні, яка відділяє Південну Корею від КНДР, північнокорейський лідер Кім Чен Ин запросив Трампа пройти на територію Північної Кореї. Трамп погодився зробити це і назвав пропозицію "великою честю".

Кім Чен Ин, в свою чергу, теж перетнув лінію, що відокремлює КНДР від Південної Кореї, потрапивши на південнокорейську територію. Там обидва лідери продовжили спілкування.

Лідер КНДР висловив надію на те, що за допомогою Дональда Трампа вдасться домогтися несподіваних для всіх позитивних результатів.

"У нас з президентом США чудові стосунки. Не будь їх, я не думаю, що ми змогли б всього за добу домовитися про цю зустріч. Я хотів би використовувати ці міцні відносини, щоб створити ще більше хороших і несподіваних для всіх хороших новин", - сказав він перед пресою в демілітаризованій зоні.

10.20. Президент США Дональд Трамп оголосив, що сьогодні зустрінеться з північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Про це агентство Associated Press повідомило в неділю.

Зустріч відбудеться в демілітаризованій зоні між Північною і Південною Кореями.

"Ми просто швидко потиснемо один одному руки і скажемо "привіт", оскільки ми не бачили один одного з В'єтнаму", - пояснив Трамп, маючи на увазі лютневий саміт у В'єтнамі, який закінчився провалом.

"Це всього лише крок, але, ймовірно, крок в правильному напрямку", - зазначив президент США.

Кім Чен Ин прийняв нетрадиційне запрошення Трампа, опубліковане в Твіттері днем раніше. Про порядок зустрічі поки не повідомляється.

The New York Times пише, що неясно, як буде організовано рукостискання між двома лідерами.

"Трамп перед від'їздом з Осаки заявляв, що він готовий перетнути кордон в Північну Корею, якщо це буде необхідно, що зробить його першим чинним американським президентом, який відвідав КНДР, з якою технічно Сполучені Штати все ще перебувають в стані війни", - відзначає NYT.

Президент Південної Кореї Мун Чже Ин повідомив, що також прибуде в демілітаризовану зону. Він зазначив, що зустріч Трампа з Кімом здатна привести до більш формальних переговорів пізніше.

"Я думаю, що час проведення третього саміту між США і КНДР буде залежати від тих змін, які викличуть сьогоднішня зустріч і діалог", - сказав Мун.

"Постійний діалог має велику практичну важливість і є єдиним шляхом встановлення миру на Корейському півострові", - додав південнокорейський лідер.

Зараз Трамп уже вилетів на вертольоті з Сеула в демілітаризовану зону - в село Пханмунджом, яке вважається територією обох держав.

Нагадаємо, Трамп і Кім особисто переговорять один з одним вже втретє.

Вперше лідери США і КНДР зустрілися в червні 2018 року в Сінгапурі. Другий саміт відбувся в лютому 2019 року в столиці В'єтнаму Ханої, але ці переговори були перервані, оскільки сторони не зуміли досягти згоди в питанні про ядерне роззброєння Північної Кореї.

У квітні лідер КНДР Кім Чен Ин висловив готовність провести третій саміт з Трампом, але з певними умовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram