ГоловнаСвіт

США і Китай перед самітом G-20 домовилися про перемир'я в торговельній війні

Вашингтон наразі не вводитиме нових мит на товари з КНР.

США і Китай перед самітом G-20 домовилися про перемир'я в торговельній війні
Фото: Kapital.kz

США і Китай напередодні зустрічі на найвищому рівні на полях саміту країн "Великої двадцятки" домовилися про перемир'я в торговельній війні.

Про це повідомила газета South China Morning Post із посиланням на поінформовані джерела, передає  Deutsche Welle.

Зазначають, що Вашингтон погодився наразі не вводити додаткових мит на товари з КНР на $300 млн. Деталі домовленостей оприлюднять згодом в узгоджених сторонами прес-релізах, однак спільної заяви не буде.

Президент США Дональд Трамп і голова КНР Сі Цзіньпін обговорять торгову війну 9 червня в кулуарах саміту G20 в Осаці. Напередодні Трамп повідомив, що торговельна угода з Китаєм можлива, але якщо сторонам не вдасться домовитися, то США готові ввести штрафні мита практично на весь китайський імпорт.

За кілька днів до саміту в Осаці Трамп також розкритикував Індію за надто високі, на його думку, мита на американські товари.

"Я з нетерпінням очікую можливості обговорити з прем'єр-міністром Моді той факт, що Індія вже багато років обкладає США дуже високими тарифами, а нещодавно підвищила їх ще дужче. Це неприйнятно, тарифи слід скасувати!" - написав президент США у своєму мікроблозі Twitter.

Нагадаємо, торгова війна між двома найбільшими економіками світу фактично почалася з липня 2018 року. Її причина - дисбаланс у торгівлі: профіцит торгівлі Китаю зі США 2018 року виявився максимальним більш ніж за 10 років і склав $323,32 млрд. Тобто на таку суму більше китайських товарів було продано в США, ніж американських у Китаї. Цей дисбаланс б'є по американській економіці, в тому числі тому, що нові робочі місця створюють у Китаї, а не у Штатах.

1 червня Китай підвищив мита на американські товари на $60 млрд. Такими діями Китай відповів на мита, якими китайські товари з травня обклав Вашингтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram