ГоловнаСвіт

Росія звинуватила молдавського олігарха Плахотнюка в керівництві наркосиндикатом

Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Росія звинуватила молдавського олігарха Плахотнюка в керівництві наркосиндикатом
Владимир Плахотнюк
Фото: sputnik.md

МВС Росії висунуло звинувачення екс-лідеру демократичної партії Молдови бізнесмену Володимиру Плахотнюку у керівництві наркосиндикатом. За версією слідства, він брав участь у постачаннях марокканського гашишу в Росію через Іспанію, передає РБК.

Одному з найбагатших бізнесменів Молдови Володимиру Плахотнюку інкримінують керівництво злочинним угрупованням і участь у ньому (ч. 1, 2 ст. 210 КК РФ). Також Плахотнюка, якого багато років вважали найвпливовішою людиною Молдови, звинувачують у 28 епізодах контрабанди наркотиків і збуті в особливо великому розмірі. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Як повідомили в МВС, Плахотнюк, місцеперебування якого зараз достовірно не відомо, проходить у кримінальній справі про транснаціональне злочинне угруповання, яке організувало канал постачання гашишу з Північної Африки транзитом через Євросоюз у країни СНД.

"Плахотнюк, маючи можливість впливу на політичну ситуацію та органи державної влади, застосовуючи кримінальні методи впливу на осіб, що чинять йому опір, з метою особистого збагачення вступив у злочинну змову з лідерами організованої злочинності Республіки Молдова, зокрема з особами, які посідають вище становище в злочинній ієрархії", - заявили в МВС.

За даними слідства, ОЗУ було створено влітку 2012 року, його очолили кримінальний авторитет Олег Прутян на прізвисько Борман та "інші особи серед уродженців Молдови та Іспанії".

У поліції заявили, що є докази того, що влітку 2012 року Плахотнюк приєднався до одного з найбільших наркобаронів Олега Прутяна на прізвисько Борман. У МВС також заочно звинувачують у співучасті з наркокартелем депутата молдавського парламенту Костянтина Цуцуї.

Крім того, повідомляється, що в період з серпня 2012 року по червень 2019 року правоохоронці Росії, Молдови, Білорусі та Іспанії в рамках операції "Піренейський злам" вилучили більш ніж 1 тонни гашишу і затримали понад 60 учасників наркосиндикату Плахотнюка.

Водночас, у матеріалах слідства також згадується торгівля людьми, сутенерство, замовні вбивства, рейдерські захоплення банків і підприємств, розкрадання з фінансово-банківської системи.

Крім цього, Плахотнюка звинувачували в організації схеми, за якою з Росії було виведено понад 37 млрд доларів. Протягом 2013-2014 років Плахотнюк здійснював переказ грошей з російських банків у молдавські під приводом продажу валюти. Але коли гроші доставлялися, вони списувалися з рахунків за підробленими рішеннями судів Молдови.

Також у 2017 році Плахотнюка заочно заарештували за участь в організації невдалого замаху на життя молдавського і російського підприємця Ренато Усатого.

Раніше повідомлялося, що Плахотнюк, який виїхав з країни відразу після оголошення про відставку колишнім урядом, заявив, що не планує йти з політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram