ГоловнаСвіт

Конституційний суд Молдови, який посприяв двовладдю, в повному складі пішов у відставку

Один суддя залишиться виконувати адміністративні обов'язки.

Конституційний суд Молдови, який посприяв двовладдю, в повному складі пішов у відставку
Фото: constcourt.md

Конституційний суд Молдови, через рішення якого в країні кілька днів було два кабінети міністрів, у повному складі подав у відставку.

Про це пише NewsMaker з посиланням на прес-службу КС Молдови.

Суддя В'ячеслав Запорожан залишиться виконувати адміністративні обов'язки, допоки не оберуть новий склад.

Нагадаємо, що 7 червня Конституційний суд Молдови повідомив про закінчення терміну для формування коаліції, а наступного дня визнав незаконним формування більшості соціалістів і блоку ACUM і призначення уряду Майї Санду. Потім КС передав повноваження президента Павлу Філіпу, який розпорядився розпустити парламент.

Згодом експерти Венеціанської комісії прийшли до висновку, що в Молдові 7-8 червня не було підстав для розпуску парламенту, а Конституційний суд порушив власні процедури і, швидше за все, не керувався Конституцією, приймаючи рішення з 7 по 9 червня.

15 червня, після того як Демпартія заявила про відмову від влади, Конституційний суд скасував свої рішення

Конституційний суд Молдови складається з шести суддів, яких призначають строком на шість років. Двох суддів призначає парламент, двох - уряд і ще двох - Вища рада магістратури. Щоб стати суддею КС, за молдавськими законами, потрібно бути громадянином країни віком до 70 років, мати юридичну освіту, "високий професійний рівень" і стаж роботи юристом або викладачем юридичної дисципліни у ВНЗ щонайменше 15 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram