ГоловнаСвіт

МЗС: резолюція ПАРЄ - неприпустима поступка Росії

"МЗС України послідовно виступало проти такого сценарію, і ця позиція залишається незмінною".

МЗС: резолюція ПАРЄ - неприпустима поступка Росії
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ України вважає, що прийнята Парламентською Асамблеєю Ради Європи резолюція щодо повноважень російської делегації - це неприпустима поступка РФ.

Про це йдеться в коментарі МЗС.

"МЗС України вважає, що прийнята ПАРЄ резолюція "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування" є неприпустимою поступкою РФ, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, в тому числі Статуту Ради Європи", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що значне ослаблення механізму санкцій ПАРЄ відбулося на тлі відсутності будь-яких конструктивних кроків з боку РФ, невиконання нею взятих на себе зобов'язань, а також резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію.

"Те, що відбулося сьогодні в ПАРЄ, є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів і цінностей Ради Європи в результаті безпрецедентного тиску та фінансового шантажу з боку РФ. На жаль, це сталося в результаті відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, підкреслює необхідність припинення російської агресії проти України, а з іншого - заохочує агресора, йдучи йому на поступки", - наголосили в МЗС.

У відомстві також зазначили, що МЗС України "послідовно виступало проти такого сценарію, і ця позиція залишається незмінною".

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ вирішила не повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік. У квітні 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію "Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи", яка спочатку мала на меті зняття санкцій тиску з РФ.

Уночі 25 червня ПАРЄ проголосувала за повернення Росії в Раду Європи. В українській делегації після цього заявили, що можуть призупинити свою участь в організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram