ГоловнаСвіт

У Тбілісі почалася акція з вимогою відставки глави МВС

Перед будівлею парламенту перебувають від п'яти до восьми тисяч чоловік, що набагато більше, ніж напередодні.

У Тбілісі почалася акція з вимогою відставки глави МВС
Фото: twitter.com

Перед будівлею парламенту на проспекті Руставелі в Тбілісі почалася акція протесту.

За даними Грузія онлайн, на місці перебувають голова «Національного руху» Грігол Вашадзе, один з лідерів «Європейської Грузії» Гігі Угулава і інші опозиційні лідери.

Через велику кількість людей проспект Руставелі перекрили. Учасники акції вимагають відставки міністра внутрішніх справ Георгія Гахарія, який віддав наказ розігнати мітингувальників, а також щоб влада взяла відповідальність за події, що відбулися вчора.

Інтерфакс пише, що на відміну від вчорашньої акції, якою керували опозиційні партії, мікрофон на трибуні взяли представники громадськості. Головна їхня вимога - змінити виборчу систему, перейти від мажоритарно-пропорційної на пропорційну систему виборів.

До протестувальників приєдналися студенти, які заявили, що не сприймають насильства ні з боку влади, ні з боку опозиції. Сьогоднішня акція проходить без будь-яких інцидентів і закликів до насильства, передає агентство.

За оцінкою незалежних експертів, на проспекті Руставелі перед будівлею парламенту перебувають від п'яти до восьми тисяч чоловік, що набагато більше, ніж напередодні.

Публіцист Олег Панфілов пише, що перед парламентом в Тбілісі зібралося більше людей, ніж у четвер. За його словами, великі акції протесту проходять і в інших містах Грузії, в тому числі в Кутаїсі.

Нагадаємо, в ніч на п'ятницю поліція в Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації в центрі міста. Учасники мітингу, які вимагали відставки членів уряду, намагалися прорватися на подвір'я будівлі парламенту.

У результаті зіткнень постраждали 240 осіб, в тому числі 80 поліцейських, повідомляють Новини-Грузія. 185 пацієнтів виписали, оскільки їх стан покращився. Решта 55 потерпілих продовжують лікування в різних тбіліських клініках. Під наглядом лікарів досі залишаються 12 поліцейських. Троє з постраждалих перебувають у реанімації.

Антиросійський мітинг в Тбілісі став протестом проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії зробив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви в підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії в 1993 році.

У п'ятницю стало відомо, що спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе пішов у відставку в зв'язку з масовими протестами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram