ГоловнаСвіт

У Грузії почалися масові протести через скандал з російським депутатом (оновлено)

Поліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ і гумові кулі. Є постраждалі.

У грузинських містах Тбілісі і Батумі ввечері 20 червня почалася багатотисячна акція протесту після того, як депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов виступив у парламенті Грузії на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я.

Фото: twitter.com

Він сидів у кріслі голови парламенту і говорив російською мовою. Грузинські опозиціонери звинувачували Гаврилова в тому, що він брав участь у війні проти Грузії, пише Медуза.

Після зриву засідання російські депутати перемістилися в готель у центрі Тбілісі, біля якого почалася акція протесту. Коли Гаврилов та інші делегати виходили з готелю, активісти облили їх водою. Російські депутати поїхали з готелю під охороною, вони вже покинули Грузію.

Протестувальники вимагали відправити у відставку спікера парламенту Іраклія Кобахідзе, керівників МВС і Служби державної безпеки, а також провести дострокові вибори. Сесію Асамблеї православ'я достроково закрили.

Фото: twitter.com

За оцінками активістів, в акції протесту біля парламенту Грузії беруть участь сім тисяч осіб.

Фото: twitter.com

Перед будівлею російського консульства в Тбілісі зібралося близько 100 мітингувальників, які скандують "Росія - окупант".

Учасники акції протесту в Тбілісі увірвалися в будівлю парламенту Грузії. Поліція, оснащена кийками і щитами, намагається зупинити їх, повідомляє Грузія online.

Фото: twitter.com

Зазначено, що поліція не застосовує палиці або інші спецзасоби, намагаючись мирно витіснити учасників акції з території парламенту.

Раніше голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе через події в Тбілісі перервав свій офіційний візит до Азербайджану і повертається до Грузії. Відразу після повернення Кобахідзе планував оголосити про свою відставку.

Оновлення. Поліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ і гумові кулі.

Телеканал "Руставі-2" повідомляє про те, що декілька постраждалих отримали важкі травми.

Фото: twitter.com/OlegPanfilov7

За даними Интерфакса, у сутичках у Тбілісі постраждали десятки людей. Серед постраждалих є журналісти.

Повідомляють, що частині постраждалих лікарі бригад "швидкої допомоги" надали допомогу на місці.

Фото: twitter.com/OlegPanfilov7

МОЗ Грузії повідомляє про 16 постраждалих, їх госпіталізували.

Мітингувальники в Тбілісі в ці хвилини продовжують спроби прорватися в будівлю парламенту, спецпризначенці не застосовують силу.

Фото: twitter.com/OlegPanfilov7

Фото: twitter.com/OlegPanfilov7

Водночас низка посольств країн Євросоюзу в четвер увечері закликали сторони до спокою і збереження миру в країні.

Оновлення 00:47. Акція протесту біля парламенту Грузії триває, хоча людей стало значно менше. За словами кореспондента Медузи, біля парламенту перебуває більше поліцейських, ніж протестувальників. Чутно постріли.

За даними телеканалу "Руставі-2", що поранено 55 осіб: 17 учасників протесту і 38 поліцейських. Чотирьох людей госпіталізували. На мітингу біля парламенту отримав поранення оператор телеканалу. За його словами, спецназівці декілька разів вистрілили в нього гумовими кулями.

У МВС Грузії заявили, що протест учасників акції, що зібралися перед будівлею парламенту Грузії, "вийшов за встановлені законом рамки свободи вираження і мирних зібрань і набув насильницького характеру".

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що "деструктивні" опозиційні сили, які провокують насильство, виконують "план Москви".

Як повідомляли, 19-22 червня в Грузії проходить сесія 26-ї Генеральної Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї православ'я (IAO). В рамках заходу Грузію відвідало близько 100 учасників делегацій з 25 країн.

Посол України в Грузії покинув виступ російського депутата на знак протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram