ГоловнаСвіт

Спецдоповідачка ООН закликала ввести санкції проти топових чиновників Саудівської Аравії і принца за вбивство Хашоггі

Саудівська Аравія визнала вбивство журналіста тільки під тиском громадськості, але не визнає відповідальності спадкового принца.

Спецдоповідачка ООН закликала ввести санкції проти топових чиновників Саудівської Аравії і принца за вбивство Хашоггі
Джамаль Хашогги
Фото: 24tv.ua

Спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед Ібн Салман Аль Сауд й інші можновладні чиновники країни відповідальні за вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі. Про це повідомляє  агентство Reuters із посиланням на спецдоповідачку Організації Об'єднаних Націй з питання позасудових страт Агнес Калламар.

У своїй доповіді Калламар закликала світових лідерів розширити санкції, включивши до списків обмежень спадкового принца і його особисті активи, допоки той не доведе, що ніяк не відповідальний за вбивство журналіста.

"Спроба викрадення - теж порушення міжнародного права в галузі прав людини. Обидва розслідування, які проводили Саудівська Аравія і Туреччина, не відповідають міжнародним стандартам проведення слідства щодо незаконних смертей", - зазначила Калламар.

Доповідачка заявила, що Саудівська Аравія має попросити пробачення в Туреччини, США і сім'ї Джамаля Хашоггі, а також визнати провину в його вбивстві і зупинити суд над 11 підозрюваними.

На початку цього року Калламар разом з групою судових і юридичних експертів вирушила до Туреччини, де вивчила докази від турецької влади. За її даними, необхідне подальше розслідування індивідуальної відповідальності вищих саудівських чиновників і самого принца.

Нагадаємо, що мешканець США, 59-річний оглядач американської газети Washington Post зник 2 жовтня після того, як увійшов у консульство Саудівської Аравії в Стамбулі, щоб оформити документи, необхідні для шлюбу. Наречена Джамаля Хашоггі живе в Туреччині.

19 жовтня країни "Великої сімки" і Євросоюз закликали Ер-Ріяд без зволікання розслідувати справу про зникнення саудівського журналіста. Того ж дня генеральний консул Саудівської Аравії в Туреччині Мохаммед аль-Отаїбі був відсторонений від посади. Зі свого боку, саудівський принц Халід бен Фархан Аль Сауд, який мешкає в Німеччині, в інтерв'ю медіакомпанії Deutsche Welle назвав королівську сім'ю Саудівської Аравії причетною до зникнення Хашоггі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram