ГоловнаСвіт

Іран оголосив про намір порушити ще одну умову ядерної угоди

Країна до кінця місяця перевищить ліміт зберігання збагаченого урану.

Іран оголосив про намір порушити ще одну умову ядерної угоди
Бехруз Камальванди
Фото: EPA/UPG

Іран через 10 днів перевищить ліміт зберігання збагаченого урану, який у 2015 році за умовами Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (СВПД) було встановлено на рівні 300 кг.

Про це повідомив представник Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруз Камальванді у прямому ефірі іранського державного телебачення, пише "Німецька хвиля".

"Відсьогодні ми приступаємо до збагачення урану і до 27 червня перевищимо обсяги його запасів в 300 кг", - сказав він.

Камальванді визнав, що Тегеран уже вчетверо перевищив обсяги виробництва низькозбагаченого урану, і повідомив про плани реалізувати процес збагачення урану "в залежності від потреб країни" до будь-якого рівня, в тому числі вище від дозволених 3,67%.

За його словами, для АЕС в Бушері Ірану необхідний уран, збагачений до 5%, а також збагачений до 20% для дослідницького реактора.

У середині травня Іран офіційно припинив дотримуватися деяких зобов'язань ядерної угоди, укладеної зі світовими державами у 2015 році. Це сталося через рік після того, як США в односторонньому порядку вийшли з договору і відновили санкції проти Тегерана. Представник іранського атомного агентства повідомив, що Тегеран надалі не буде дотримуватися обмежень у виробництві низькозбагаченого урану і важкої води.

Водночас Тегеран попередив, що якщо світові держави протягом 60 днів не зроблять кроків для захисту іранської економіки від американських санкцій, то Іран почне збагачувати уран до вищого рівня.

Згідно з умовами ядерної угоди, Тегерану дозволено виробляти не більше за 300 кілограмів низькозбагаченого урану і близько 130 тонн важкої води. Надлишки можуть бути вивезені за межі Ірану для зберігання або продажу. Договір дозволяє Ірану збагачувати уран не більше ніж до 3,67%. Це набагато менше за 90%, необхідних для виробництва ядерної зброї, і значно менше за ті 20%, до яких Тегеран збагачував уран до укладення угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram