ГоловнаСвіт

Індія ввела мита на 28 американських товарів, серед них - мигдаль і яблука

На початку червня Трамп виключив Індію зі списку країн з торговельними преференціями.

Індія ввела мита на 28 американських товарів, серед них - мигдаль і яблука
Индия ввела пошлины на 28 американских товаров
Фото: EPA/UPG

Уряд Індії в суботу, 15 червня, ввів мита на 28 видів товарів з США, включаючи мигдаль, волоський горіх, яблука й інші у відповідь на рішення президента Дональда Трампа позбавити Індію привілеїв у торгових відносинах зі Штатами.

Як пише Deutsche Welle, нові правила набувають чинності з неділі.

"Індія є найбільшим іноземним імпортером американського мигдалю. За даними міністерства торгівлі США, в 2018 році Нью-Делі сумарно переказав в американську скарбницю 543 мільйони доларів тільки за цей вид товарів - більш ніж половину всього американського експорту мигдалю", - йдеться в матеріалі.

Крім того, Індія - другий за величиною імпортер американських яблук. У 2018 році країна сумарно ввезла яблук з США на 142 мільйони доларів.

Введення мит пов'язане з тим, що на початку червня президент США Дональд Трамп виключив Індію зі списку країн, на які поширюються торгові преференції в рамках програми GSP. Таким чином, Індія втратила можливість безмитного експорту товарів у США загальною вартістю 5,6 мільярда доларів.

Трамп заявив, що Індія не представила Сполученим Штатам переконливих доказів у тому, що буде забезпечувати рівноцінний і адекватний доступ до своїх ринків. У відповідь індійський уряд заявив, що рішення Трампа - сумна новина, однак країна і далі має намір підтримувати сильні економічні зв'язки зі Штатами.

Програму GSP створили в 1976 році для того, щоб стимулювати економічне зростання ринків, що розвиваються, і дозволити країнам, які розвиваються, безмитно експортувати деякі товари в США.

Безмитний експорт для Індії в США збиралися перекрити ще в березні, але відкладали це рішення до завершення парламентських виборів у країні.

Нагадаємо, раніше Китай підвищив мита на американські товари на 60 млрд доларів у відповідь на обмеження, які відносно китайських товарів у травні ввів Вашингтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram