ГоловнаСвіт

В Нотр-Дамі вперше після пожежі проведуть богослужіння

Учасники літургії будуть в захисних касках.

В Нотр-Дамі вперше після пожежі проведуть богослужіння
Фото: EPA/UPG

У суботу, 15 червня, в соборі Нотр-Дам у Парижі вперше після масштабної пожежі проведуть богослужіння. Про це повідомляє Європравда з посиланням на агентство Reuters.

"Суботня меса відбудеться о 16:00 за місцевим часом у бічній каплиці. Участь у ній буде обмежена близько 30 людьми, які матимуть на собі захисні головні убори з міркувань безпеки", - йдеться в повідомленні.

Церковні лідери прагнуть показати, що життя в соборі триває після пожежі, а сам храм відновлюється на пожертви. На сьогодні отримано тільки 10% з 850 млн євро, обіцяних мільярдерами, бізнес-лідерами та іншими особами на відновлення собору.

Нагадаємо, 15 квітня сталася велика пожежа в соборі Паризької Богоматері. Дах обвалився на дві третини, зруйновані годинник і шпиль, навколо якого розташовувалися скульптурні групи з 12 апостолів і чотирьох крилатих тетраморфів - символів євангелістів. За щасливим збігом обставин, вони були відправлені на реставрацію незадовго до загоряння і не постраждали.

Врятовано також терновий вінець Ісуса Христа - одну з головних християнських реліквій. Від обвалення вдалося врятувати основну конструкцію, вежі головного фасаду, а також дзвони.

Незабаром після події президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що храм відновлять у п'ятирічний термін - до літніх Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

Нотр-Дам-де-Парі щорічно відвідували близько 13 млн осіб. Будівництво собору почалося в 1163 році і тривало з перервами до 1345 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram